ANKA'da yer alan habere göre, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, polislere yönelik yeni yönetmeliği eleştirerek 3 bin polise soruşturma açıldığı iddiasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. Bakan, "Cumhuriyet tarihi boyunca bir meslek grubunda hiç bu kadar çok intihar olmamıştı” ifadelerini kullanarak, Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 

'ÇOCUKLARINA DA YENİ SORUNLAR EKLEDİLER'

Bakan, "Cumhuriyet tarihi boyunca bir meslek grubunda hiç bu kadar çok intihar olmamıştı. Her hafta memleketin bir köşesinden bir polisin intihar ettiği haberini alıyoruz. Onlarca kez Meclis gündemine getirdik, kürsüden konuştuk, basın aracılığıyla kamuoyu oluşturmaya çalıştık ancak polislerin sesini duymak istemediler. Angarya, ek görevler, 12/12 çalışma sistemi, amir tahakkümü, mobbing gibi birçok sorunla boğuşan, bu ağır koşulları kaldıramayarak intihara sürüklenen polis memurlarının sorunlarına yaptıkları son yönetmelik değişikliğiyle yeni sorunlar eklediler. Sadece polislere de değil, çocuklarına da yeni sorunlar yüklediler. Düşünün; bir polis çocuğu eğitim hayatını en az 5 yerde tamamlayacak. Bu çocuğun büyüme çağı, ergenlik çağı, gelişme çağı, geleceği için girmesi gereken sınavlar var ama o sürekli yer değiştirecek, sürekli yeni düzen kurmaya uyum sağlamaya çalışacak, hiçbir yere kök salamayacak. Reva mı bu?

'O GÜVENİ GETİRECEĞİZ'

Tüm bunlar yetmiyor, seslerini duyuracak sendikaları dahi olmayan polislere, sırf kendi seslerini kendileri duyurmaya çalışıyor diye idari soruşturma açıldığı iddiaları gündeme geliyor. Eş zamanlı olarak da çalışma saatlerine dair bir ‘genelge’ düşüyor ortaya. Bir sorunu çözmenin ve hakkı olana hakkını vermenin yolu uygulanmayacak bir genelge yayınlamak değil, sıkı sıkıya bağlı kalınacak bir kanun yapmaktır. Var olan kanunları ve mahkeme kararlarını ‘makam takdiridir’ diyerek uygulamayan zihniyet ve yönetim değişmeden, hiçbir polise hiçbir yurttaşa huzur gelmeyecek. O huzuru, o güveni biz getireceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın.” diye konuşmuştu.

İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, bugün bakanlıkta düzenlediği aylık bilgilendirme toplantısında konuştu. Çataklı, güvenlik konusunda mart ayı boyunca yaşanan gelişmelere ilişkin detaylı bilgiler verdiği toplantıda Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde yapılan ve tepki çeken değişklikle ilgili şunları söyledi:

“Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yaptık. Aslında temelde sekiz başlık altında bunları toplamak mümkün. Bu sekiz başlıktan yedi başlık personelimizin lehine olan başlıktı. Bunlar şark sürelerinin kısaltılması, illerdeki hizmet sürelerinin daha hakkaniyetli hale getirilecek şekilde düzenlenmesi. Şehit ve gazi yakınlarına var olan hakların yanı sıra yeni haklarında tanınması, eş durumu nedeniyle sınıf değiştirmenin kolaylaştırılması gibi personelimizin memnuniyetle karşıladığı değişikliler yapılmıştı. Bununla birlikte bir de doğu ve batı iki bölgeyken kendi içinde bölünerek iki doğu, iki batı şeklinde uygulama getirilmişti. Ancak bu konuda personelimizden gelen taleplerde dikkate alınmak suretiyle yeniden bir değerlendirme yapıldı. Bu çerçeve doğu ve batı olarak 'bir artı bir' şeklinde yeniden bir düzenleme yapılmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldı.”

'105 OLAN PSİKOLOG SAYIMIZI DA 291’E ULAŞTIRDIK'

Çataklı’nın polis intiharlarına ilişkin sorulan bir soruya yanıtı ise şöyle oldu:

“Polis intiharıyla ilgili konu; özellikle 2020, 2021 dahil olmak üzere bu konuda yoğun bir gayretimiz var. Önce şunu ifade edelim hem Mülkiye Teftiş Kurulu hem EGM Teftiş Kurulu hem de Polis Akademisi Başkanlığı’na detaylı araştırmalar yaptırdık, sonuçlarını aldık. Bu çerçevede 20 maddelik bir eylem planı da hazırlamıştık. Bunun yanı sıra özellikle Gazi ve Hacettepe Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan bilim adamlarından bir bilimsel danışma kurulu oluşturduk. Emniyet Teşkilatı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uygulamaları Yönetmeliği’ni yürürlüğe koyduk. Bu çerçevede 105 olan psikolog sayımızı da 291’e ulaştırdık. Yeni sosyologlar da istihdam etmeye başladık. Burada bir hedef koyduk; bin personelimize bir psikolog düşecek şekilde bir çalışma yürütmek üzere.

Az önce 20 maddelik eylem planını söylemiştim; psikolog, sosyolog sayısının artırılması bunlardan biri. Ruh sağlığıyla ilgili takibi ve tedavisi gereken personelin desteklenmesi var bunun içerisinde. Sorun yaşayan personelimizin maaşında ve özlük haklarında herhangi bir kayıp yaşanmamasını hedefledik.”