TBMM KİT Komisyonu üyesi ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, PTT’de genel müdürlerin tazminatları ile ilgili yankı uyandıran iddialarından sonra 'evrak tarama işi'ndeki milyonluk usulsüzlük için suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Posta ve Telgraf Teşkilatı’nda (PTT) ile iştiraki PTT Bilgi Teknolojileri AŞ’nin “evrak tarama işi”ndeki milyonluk vurgun yargıya taşındı.

Yavuzyılmaz konuyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak PTT’nin “Evrak Tarama İşi” için yapılan harcamalarda kurum zararı oluşmasına neden olan kişiler tespit edilerek haklarında soruşturma başlatılmasını istedi.

CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, PTT Bilgi Teknolojileri AŞ’nin 2018 yılında hayata geçirdiği, “dijital, arşiv, dönüşüm ve kâğıtsız ofis projesi”nde skandallar zincirini tespit etmişti.

Süreç Sayıştay’ın denetim raporuna da yansıdı. Buna göre PTT, 2018 yılında dijital dönüşüm için iştirak şirketi ile sözleşme imzalamış ve 5 yıl boyunca yıllık 300 milyon adet evrakın işleme alınacağını taahhüt etmişti. Şirket ise işi ikiye bölmüş. PTT’yle sözleşmeyi imzaladıktan bir hafta sonra bir şirketle, yaklaşık bir ay sonra ise ikinci şirketle sözleşme yaparak işi devretmişti. İki sözleşme kapsamında da şirketlere 5 yıl boyunca asgari 400 milyon adet olmak üzere toplam 2 milyar adet evrakın işleme alınacağını taahhüt edilmişti. Sayıştay raporunda, PTT’nin 300 milyon adet evrakın işleme alınacağını iştirak şirketine taahhüt etmesine rağmen iştirak şirketin alt yüklenicilere 400 milyon adet evrakı işleme alacağını taaahüt ettiğine dikkat çekmişti. Raporda, PTT ile iştiraki arasında imzalanan sözleşmede PTT’den kaynaklı bir fesih durumunda 3 milyon dolar ödeme yükümlülüğü bulunurken iştirak şirketinin alt yüklenicilere tazminat tutarını 6 milyon dolar belirlediğine işaret edilmişti. Sayıştay proje sürecine ilişkin PTT’den olayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatmasını istedi.

Sorumluların tespit edilmesi ve cezalandırılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan CHP’li Deniz Yavuzyılmaz özetle şöyle konuştu: “Sayıştay raporuna göre PTT’nin 2019 yılı zararı 1 milyar 218 milyon TL’dir. Kurumun zararın ve ‘Evrak Tarama İşi’ bütçesinin boyutu birlikte değerlendirildiğinde, PTT’nin kasasının boşaltıldığı açıkça anlaşılmaktadır. PTT’nin satış, özelleştirme ve devir yapılmasının önü açılmaktadır. PTT’deki ‘Evrak Tarama İşi’ soygunuyla ilgili, iki alt yükleniciyle imzalanan sözleşmelerin, Sayıştay raporuna göre 5 yıl boyunca yıllık 100 milyon evrak tarama işi yapacak firmayla 121.800.00 TL+ KDV’lik sözleşme imzalandığı belirtilmiştir. Diğer firmanın ise 5 yıl boyunca yıllık 300 milyon evrak tarama işi sözleşmesi imzaladığı dikkate alındığında, bu firmanın da sözleşme tutarı yaklaşık 365.400.000 TL+ KDV’dir. Toplam tutarı 487.200.000 TL +KDV’dir. Sözleşmeler fesih edilene kadar ki sürede bu iki firmaya yaklaşık 200 milyon TL ödeme yapıldığı tahmin edilmektedir. Sözleşme feshi nedeniyle iki firma toplam 6 milyon dolar tazminat talep etmektedir. PTT bu işi kendi imkânlarıyla yapabilecekken hayali bir iş yaratılarak yandaş şirketlere verdi. PTT’nin kasasına adeta hortum bağladılar.’’