Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'ayrılıkçılar'ın yoğunlukta bulunduğu Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlıklarını tanıyacağını ve Rus barış güçlerinin bölgeye gireceğini duyurdu. Bu gelişmenin ardından II. Abdülhamid döneminde yapılan 93 Harbi'nde savaş tazminatı olarak Ruslara bırakılan ancak 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması'yla yeniden Türk toprağı sayılan Kars ve Ardahan'la ilgili dikkat çeken paylaşımlar yapılmaya başlandı.


© Wikipedia | 93 Harbi (ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı)

Tanıma kararının ardından Putin, Rusya Silahlı Kuvvetlerine Donetsk ve Lugansk'de barışın korunması talimatını verdi. Böylece Rus güçleri, Ukrayna'nın doğusunda Donbas bölgesine ayak basmış olacak.

'RUSYA TARİHİNİN BİR PARÇASI'

Putin'in Ukrayna'nın Rusya tarihinin bir parçası olduğunu ifade etmesi ve o toprakları Rusya'nın hakkı olarak görmesi, sosyal medyada gündem oldu. Dünyanın dikkatle takip ettiği bu gelişmeler, akıllara Rusya'nın zamanında Türklere karşı kaybettiği toprakları getirdi.

Bilindiği gibi 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında yani 93 Harbi'nde Osmanlı'nın yenilgisi üzerine Berlin Antlaşması imzalanmıştı. Alınan karara göre Rus ordusu Erzurum'dan geri çekilmiş ama Kars, Ardahan, Artvin ve Batum'u almıştı. Bu şehirler daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Sovyetler Birliği ile 16 Mart 1921'de imzaladığı Moskova Antlaşması ile geri alınmıştı.


© Wikipedia | Josef Stalin (Yosif Visaryonoviç Cuğaşvili), Kars ve Ardahan'da hak talep etmişti...

STALİN DE İSTEMİŞTİ

Öte yandan Sovyetler lideri Stalin de 1921'de savunmasız yakalandıklarını öne sürerek, ileriki yıllarda Türkiye'den Kars ve Ardahan'ı talep etmişti. Sovyet yönetimi o dönem; "1921'de zayıftık, Türkiye bundan faydalandı, bu haksızlık giderilsin" iddiasını ortaya atmıştı.

ARDAHAN ve KARS 'TRENDTOPIC' OLDU

Putin'in dün Ukrayna topraklarını kendilerinin olarak gördüklerini açıklaması ve askerlerine operasyon emri vermesi üzerine sosyal medyada Ardahan kelimesi TT oldu. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, Putin'in yeni hedefinin Ardahan'ın olacağı yönünde paylaşımlar yaptı.

İşte o paylaşımlardan bazıları: