Olay tarihinde 16 yaşında olan İranlı çocuk M.H. 28 Temmuz 2018 tarihinde Yozgat’ta İranlı Mousa Rasouli’nin cinsel tacizine maruz kaldı. Olaya ilişkin 16 Ağustos 2018 tarihinde annesi M.B. A. suç duyurusunda bulundu. Dosya Yozgat 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne geldi ancak mahkeme 8 Kasım 2018 tarihinde görevsizlik kararı verdi. Karar şüpheli Mousa Rasouli’ye tebliğ edilemedi.

Karar cinsel tacize uğrayan çocuğun ismini ve kimlik bilgilerini açık şekilde yazılarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, mahkemenin kararında çocuğun isminin ve kimlik bilgilerinin açık şekilde yayımlanmasına tepki göstererek, bu durumun mağdura ikinci bir travma yarattığına dikkat çekti. Güllü, Türkiye’de cinsel saldırı davalarında yargı mensupları, avukatların ve gazetecilerin eğitimden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ülkedeki durumu “Özellikle mahkemelerde kapılara asılan listelerde mağdurun adı yazar. Buradan başlayan bir kimlik açıklama ve kişisel veri ve bilgilere devlet tarafından uyulmuyor” diye anlattı.

RESMİ GAZETE’DEN SİLİNMESİ LAZIM

Resmi Gazete’de yayımlanan kararın düzeltilmesi gerektiği söyleyen Güllü, “Bu Türkiye’de yaşayan vatandaş da olabilirdi. Kişilerin yaşadıkları sorunların yüzüne karşı vurulabilecek, ikinci kez mağduriyet yaşatabilecek bir durum. Bu mahkeme kararını tutanağa geçiren arkadaşın ceza alması gerekiyor. Bunun Resmi Gazete’den silinmesi lazım” diye konuştu.

“MAHKEME HEYETİ İKAZ EDİLMELİ”

Kararı veren mahkeme heyetinin ikaz edilmesi gerektiğini belirten Güllü şu uyarıda bulundu:

“Kadınların tecavüz taciz, istismara uğraması zaten birinci derecede bir psikolojik sorun yaratırken İranlı diye isim yazmalarını düşünmek istemiyorum. Bundan sonraki tutanaklarda mahkeme kararını veren heyet ikaz edilmeli. Bu konuda yeni baştan bir yapılanmayla Adalet Bakanlığı’nda şiddet ve istismar konusunda yargı mensuplarına iyi eğitim vermek lazım.”