Biden, Brüksel'deki görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Çoğu bire bir olmak üzere, olumlu ve verimli bir toplantı yaptık. Ekiplerimiz görüşmelerimize devam edecek ve Türkiye ve ABD ile gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize eminim" dedi.

Erdoğan, bir NATO zirvesinin oturum aralarında Biden ile yaptığı görüşmeleri "verimli ve samimi" olarak nitelendirerek, ‘’ABD-Türkiye ilişkilerinin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok ve bizim için işbirliği alanlarının sorunlardan daha zengin ve daha büyük olduğunu düşünüyoruz” dedi.

GERİLİMİ HAFİFLETECEK ADIMLAR ATILMADI

Açıkça iyimser tavırlarına rağmen, ikisi de ilişkiyi tam olarak nasıl düzelteceklerine dair herhangi bir ayrıntı vermediler ya da NATO müttefikleri arasındaki gerilimi hafifletmeye yardımcı olacak adımlar atmadı. 

NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye, Rus füzeleri satın alarak, Suriye ve Libya'daki savaşlara müdahale ederek Batı askeri ittifakındaki müttefiklerini kızdırdı. Aynı zamanda Doğu Akdeniz'deki topraklar konusunda Yunanistan ve Kıbrıs ile bir soğukluk içinde.

‘SOYKIRIM’ DEDİ 

Başkan olarak Biden, Erdoğan'a karşı selefi Donald Trump'tan daha soğuk bir ton benimsedi. Biden, 1915'teki Ermeni olaylarını soykırım olarak kabul etti ve Türkiye'nin insan hakları siciline yönelik eleştirilerini artırdı.Washington, Ankara'yı F-35 savaş uçağı programından çıkardı ve Türkiye'nin Rus S-400 karadan havaya füzeleri satın alması üzerine yaptırımlar uyguladı.

STRATEJİK NOKTA AFGANİSTAN

Erdoğan'ın Türkiye'nin NATO'daki merkezi rolünü sergilemeyi umduğu alanlardan biri, Ankara'nın ABD ve NATO güçlerinin önümüzdeki haftalarda çekilmesinden sonra Kabil’deki havaalanını korumayı ve işletmeyi teklif ettiği Afganistan. NATO Başkanı Jens Stoltenberg, Türkiye'nin kilit rol oynayacağını, ancak zirvede herhangi bir karar verilmediğini söyledi.