ŞÜPHECİ GENÇLER

Ülkenin cumhuriyet tarihindeki belki de en büyük seçime 12 aydan kısa bir süre kala, gençlerin büyük bir çoğunluğu değişiklik istediklerini söylüyor ancak muhalefetin iş durumunu, okulları ve ifade özgürlüğü gibi özgürlükleri gerektiği gibi iyileştirebileceğine dair biraz şüpheci olmaya devam ediyor.

Anketlere göre, önümüzdeki Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde tüm seçmenlerin yaklaşık yüzde 12'si genç olacak ve bu durum, Erdoğan ve iktidardaki AK Parti için çok zorlu bir yarış olacak olanda belirleyici olacak.

İstanbul'dan Orta Anadolu'ya kadar 18-23 yaşları arasında yaklaşık bir düzine gençle yapılan görüşmeler adalet, göç, liyakate dayalı işler ve şeffaf ekonomi politikalarının akıllarda ilk sırada olduğunu gösteriyor. Soyadını vermeyi reddeden İstanbul'da tarih öğrencisi 19 yaşındaki Damla, "Kararımdan tam olarak memnun değilim ama kötünün en iyisini seçeceğimi ve muhalefeti destekleyeceğimi düşünüyorum" dedi.

‘YAŞAMIYORMUŞUM GİBİ…’

Ekonomik çalkantılar ve yükselen enflasyon, ailesiyle birlikte yaşamasına ve arkadaşlarıyla pek dışarı çıkmamasına rağmen yaşam maliyetlerini artırdı. Damla, "Yaşamıyormuşum gibi hissediyorum, sadece hayatta kalmaya çalışıyorum. AK Parti bu seçimi kaybederse, yeni hükümet yine de halkın baskısını üzerlerinde hissetmeli" diye ekledi.

Anketler değişiyor, ancak Erdoğan'ın kıl payı kaybedeceğini ve AK Parti'nin meclis üzerindeki hakimiyetinden vazgeçeceğini öne sürüyor. Bununla birlikte, muhalefet koalisyonu bir cumhurbaşkanı adayını açıklamadı, bu da bazı genç seçmenleri ikna edemedi ve Erdoğan, 2003'te başa geçmesinden bu yana uzun bir galibiyet serisine sahip.

‘YÜZDE 80’İ İKTİDARI İSTEMİYOR’

İstatistik ofisi ve anket verilerine göre, gelecek yıl oy kullanmaya hazırlanan 62.4 milyon Türk'ün yaklaşık 13 milyonunu "Z Kuşağı" oluşturuyor. 6 milyon kişi ilk kez oy kullanabilecek. Anket firması Gezici'nin Başkanı Murat Gezici, genç seçmenlerin genellikle hükümetten rahatsız olduklarını ancak belirli bir ideolojiye bağlı olmadıklarını ve muhalefete tamamen güvenmediklerini söyledi.

Anketler, 18-25 yaş arasındaki Z kuşağı seçmenlerinin yaşam tarzları, özgür ifade ve medya üzerindeki kısıtlamalara şiddetle karşı çıktığını gösteriyor. Bu kuşağın yüzde 80'i AK Parti'ye oy vermeyecek” dedi.

18 yaşındaki Yusuf, dünya ekonomilerinin çoğunun corona virüs pandemisi ve Ukrayna'daki savaşın ardından zor zamanlar geçirdiğini söyleyerek "Şu anda ülkemizi yöneten kişinin en iyi ve en uygun lider olduğunu düşünüyorum. AK Parti'ye oy vereceğim çünkü insanları rahat ettirmek için planlar yapıyorlar. Ekonomi iyi gitmiyor olabilir, ancak tüm ülkelerde durum böyle" dedi. (Reuters)