Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), verdiği kararlarların yanında vermediği kararlarla da eleştiri konusu oldu.

* Cumhuriyet'in sorularını yanıtlayan RTÜK üyesi İlhan Taşcı, kurulun 2020 karnesini ortaya çıkardı.

İlhan Taşçı

* Taşçı'nın hazırladığı rapora göre, 2020 yılında iktidara yakın kanallara yalnızca 400 bin lira para cezası verildi. Öte yandan muhalif olarak bilinen kanallara ise 10 milyon liralık ceza kesildi.

* Raporda havuz medyasında yer alan A Haber, Kanal 7, TV Net, TGRT Haber'le ilgili bir yıl boyunca hiçbir dosya görüşülmediği de kaydedilirken hakkında 102 bin 500 şikayet yapılan ve yılın en çok şikayet edilen kanalı olan ATV'ye ise yalnızca bir kez idari para cezası verildiği belirlendi.

* ATV hakkında ise üst kurul gündemine yalnızca 2 dosya alındı. Bu kanala bir kez “Türkçenin kaba kullanımından” uyarı yaptırımı, bir kez de “ailenin korunması”na aykırılıktan idari para cezası verdi. Kanalla ilgili bunun dışında hiçbir dosya görüşülmedi.

* Bu dönemde RTÜK, muhalif medyaya ise adeta ceza olup yağdı. RTÜK, Tele 1 hakkında 16 idari para cezası, 8 gün boyunca 2 program durdurma ve bir kez de 5 günlüğüne ekran karartma olmak üzere 19 kez ceza verildi.

* RTÜK, Halk TV'ye 12 kez idari para cezası, 10 gün boyunca süren 2 program durdurma, bir kez de 5 günlüğüne ekran karartma olmak üzere toplam 15 yaptırım, KRT'ye 3 kez idari para cezası, FOX TV'ye 9 kez idari para cezası verilirken, bir kez de 3 ana haber bülteni durdurma cezası verdi.

* İktidarı sorgulayan televizyon kanallarına kesilen idari cezaların parasal karşılığı ise kayıtlara yaklaşık 10 milyon TL olarak geçti. Habertürk de cezalardan en fazla pay alan kanallardan oldu. Kanala bir kez uyarı, 5 kez idari para cezası, bir kez de 5 günlüğüne program durdurma cezası verildi.