İskandinav ülkesi ciddi miktarda cephanelik ve savunma hattı inşa etti. Ancak askeri donanım bir yana, General Timo Kivinen vatandaşlarının savaşmak için motive olması olduğunu söyledi.

Finlandiya, 1940'larda bin 300 kilometrelik bir sınırı paylaştığı doğu komşusuna karşı iki savaş yaptı. Bir zamanlar tarafsız bir ülke olan ülke, şimdi Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal ettiği gibi işgal edebileceği endişeleri üzerine NATO askeri ittifakına katılmak için başvuruyor. İkinci dünya savaşından bu yana, Helsinki yüksek düzeyde askeri hazırlık yapıyor.

Finlandiya'nın Sovyetler Birliği'ne karşı yaptığı iki savaşta 100 bin Finlandiyalı öldü ve topraklarının onda birini kaybetti.

‘ÇİĞNENMESİ ZOR BİR LOKMAYIZ’

Kivinen, "Ukrayna'da büyük bir ateş gücü, zırhlı kuvvetler ve ayrıca hava kuvvetlerinin kullanıldığı bu tür bir savaş için askeri savunmamızı sistematik olarak geliştirdik. Ukrayna, Rusya için çiğnenmesi zor bir lokma oldu ve Finlandiya da öyle olacak" dedi. 

5.5 milyonluk ulusun, 870 bini yedek olarak eğitilmiş, 280 binlik bir savaş zamanı birlik gücü var. Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra diğer batılı ulusların yaptığı gibi, erkekler için askerlik hizmetini kaldırmadı. 

Ayrıca Avrupa'nın en güçlü topçu cephaneliklerinden birini inşa etti ve 370 kilometrelik menzile sahip seyir füzeleri stokladı. Ülke, GSYİH'sının yüzde 2'sini savunmaya harcıyor, bu birçok NATO ülkesinden daha yüksek bir seviye.

SAVUNMA BAKANLIĞI ANKET YAPTI

Savunma bakanlığı tarafından 18 Mayıs'ta yapılan bir ankete katılanların yüzde 82'si, Finlandiya'nın saldırıya uğraması durumunda ulusal savunmaya katılmaya istekli olacaklarını söyledi. Her şeye rağmen ordu şefi, "Finlandiya'nın savunmasının ana sorumluluğu yine de Finlandiya'ya ait olacak" diye ekledi. (Guardian)