Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya başlattığı işgal sonrasında Dünya liderleri Rusya’ya yapacakları yaptırımları tartışırken, yaşanan saldırıların ardından yeni yaptırımlar  da devreye sokuldu.
İngiltere, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Avustralya ise Rusya'ya  yaptırım konusunda en ağır darbeyi indireceklerini söylerken Belçika tüm Rus vatandaşları ile karşılıklı vizeleri durdurma kararı aldıklarını açıkladı. 

MADDİ YAPTIRIMLAR OLACAK

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini vurgularken, ı. Baerbock gazetecilere verdiği demeçte, “Bugün farklı bir dünyada uyandık. Rusya’ya karşı kapsamlı bir yaptırım paketi başlatacağız… Şimdi kararlı bir tavır almazsak, daha da büyük bir bedel ödeyeceğiz.” dedi. 

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman da Swift sisteminin kesilmesi dahil, Rusya’ya çok daha ağır yaptırımların uygulanması gerektiğini vurguladı. Çek İçişleri Bakanı Vita Rakusan da yaptığı açıklamada, Çek Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği ortaklarından sınır kontrolü olmayan Schengen bölgesine yalnızca biyometrik pasaportu olan Rusların girişine izin vermelerini isteyeceğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da yaptığı açıklamada, Rusya’ya yönelik mali yaptırımları genişleteceğinin sözünü verirken, yaptırım listesine 25 askeri kişi, dört silah teknolojisi şirketi ve dört banka eklediklerini açıkladı.