Yaklaşan yılbaşı öncesi yurdun dört bir yanından sahte içki kaynaklı ölüm haberleri geliyor. Son günlerde 10 ilde sahte içkiden zehirlenen 45 kişi yaşamını yitirdi. En fazla ölüm İstanbul’da meydana geldi. İstanbul Valiliği, 22 kişinin öldüğünü, hastanede tedavi gören 16 kişinin ise hayati tehlikelerinin sürdüğünü açıkladı. İstanbul’u 4’er ölümle Antep, Sivas ve Maraş takip ediyor. Bu durumun bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan uzmanlar, alkollü içkilerdeki yüksek vergiler ve fiyat artışları nedeniyle ölümlerin arttığına dikkat çekiyor.

ASLİ SORUMLU DEVLET

BirGün'de yer alan habere göre: TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Selin Top, sahte içki ölümlerinin asli sorumlusunun alkollü içkilerden aldığı vergiyi sürekli artıran devlet olduğunu belirtti. Top, “Yüksek fiyatlar karşısında vatandaş talebini karşılamak için içkiyi ya kendisi üretiyor ya da oluşmuş kontrolsüz ve riskli piyasaya yüzünü dönüyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz sürecinde vergiler bu şekilde yüksek tutulduğu sürece ne yazık ki benzer haberleri almaya devam edebiliriz” ifadelrini kullandı.


Foto / BirGün KMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Selin Top

Devlet vergiyi artırınca tüketimin azalmadığını, yurttaşların başka alternatiflere yöneldiğini vurgulayan Top, “Örneğin rakı satış rakamları düşüyor ama tüketim miktarında bir azalma yok. Diğer yandan tarımsal kökenli etil alkol üretim ve ithalat rakamları da alternatif piyasa ve yöntemlere dönüldüğünün göstergesi” diye konuştu.

METİL ALKOL ÖLDÜRÜYOR

Top, sahte içkilerin neden öldürücü olduğunu ise şu şekilde açıkladı: “Damıtma yoluyla üretilen alkollü içkiler kontrolsüz şekilde üretildiğinde etil alkolün yanında metil alkol oluşur. Metil alkol iyi ayrılmadığında ölümcül etkilere yol açabilir. Ayrıca damıtık alkollü içkileri, doğrudan piyasadan aldıkları alkol ile üreten kişiler var. Burada bilerek ya da bilmeyerek kullanılacak çok az miktarda metil alkol bile ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilir. Etil alkol vücutta metabolize olurken metil alkol çok zararlıdır.”

Metil alkolü yurda sokan, dağıtan, satan ve kullananların bilgilerinin devletin elinde mevcut olduğunu da söyleyen Top, bu noktada polis, zabıta, gümrükler, bakanlıkların ruhsat ve denetim birimleri ile savcılıkların kovuşturma ve takiplerini ciddiyetle yapması gerektiğini ifade etti. Yurt genelinde düzenlenen operasyonlara da dağinen Top, “Bu operasyonlar sorunun çözümü için yeterli değil. Atılması gereken önleyici adımlar var. Bu noktada meslek örgütleri ile temasta olunarak politika üretilebilir” ifadelerini kullandı.

VERGİLER DÜŞÜRÜLMELİ

KMO İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Top, sahte içki ölümlerine karşı atılabilecek adımları şöyle anlattı: “Yasaklar, yüksek vergi oranları merdiven altı üretimleri artırıyor. Vergilerin düşürülmesi hatta kaldırılması, yaşanabilecek ölümleri önlemede bir adım olabilir. Devletin alkole yaklaşımını değiştirmesi ve butik üretimi yasaklamak yerine regüle etmesi gerekir. Örneğin damıtma yaparak alkol üretmek isteyenlerin eğitim aldığı, ruhsatlandırıldığı süreçler planlanabilir.”

İl il sahte içki ölümleri

• Maraş: Sahte içkiden 4 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişinin tedavisi sürüyor.

• Yalova: İnternetten sipariş ettikleri sahte içkiyi içen 2 kişi hayatını kaybetti.

• Sivas: Zara ilçesinde 4 kişi yaşamını yitirdi, 3 kişinin hastanedeki tedavisi sürüyor.

• Antalya: Kepez ilçesinde bir kişi öldü. Manavgat ilçesinde ise son bir ayda 6 kişi zehirlenerek hastaneye kaldırıldı, 3’ü öldü. 1 kişi yoğun bakımda.

• Erzincan: 2 kişi öldü, 3 kişinin tedavisi sürüyor.

• Mersin: Mut ilçesinde 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 arkadaşı tedavi altına alındı.

• Antep: Nizip’te son 3 günde 10 kişi zehirlendi, bu kişilerden 4’ü hayatını kaybetti.

• Aksaray: 1 kişi öldü.

• Kocaeli: Kartepe ilçesinde 1 kişi can verdi.

• Zonguldak: Sahte içkiden zehirlenen 4 kişiden 1’i kurtarılamadı. 3 kişi tedavi altında.

• İstanbul: 22 kişi öldü, 16 kişi yoğun bakımda.