Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde kuraklık ve bölgenin doğallığını bozan projeler nedeniyle su seviyesinde çekilme yaşandı. Kuruyan alanlar ise bataklığa dönüştü.

Salda Gölü'nün son hali sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bir çok kullanıcı, doğal güzelliğin yok edilmesine tepki gösterdi.

MİLLET BAHÇESİ HAYALİ ZARAR VERDİ

2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak gösterilen Salda Gölü’nde Millet Bahçesi yapılacağını açıklamıştı.

İktidar, tüm tepkilere rağmen, uzmanların doğal yaşamı olumsuz yönde etkileyecek uyarılarına rağmen geri adım atmamış ve 2020 yılının nisan ayında iş makineleri gölün kıyısındaki kumsal alana girmişti. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Salda Gölü’ne makinelerle giren Güngör Tarım’a toplam 421 bin TL ceza kesildiğini açıklamıştı.


Salda Gölü'nün eski hali

MARS BENZETMESİ YAPILMIŞTI

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars’taki mineral oluşumu ve jeolojik yapıyı, benzer forma sahip Salda Gölü’yle kıyaslayacağını açıklamıştı. NASA Bilim Misyon Direktörü Müdür Yardımcısı Dr. Thomas Zurburchen ise “Bu göle sahip olduğumuz için gerçekten çok memnunuz” demişti. Reuters ise Salda Gölü için Dünya’daki Mars tanımlamasını yapmıştı.