Geçen Mart-Nisan aylarında alınan tedbirlerin yeniden devreye alınmış durumda. Son açıklanan tedbirlere göre, hafta sonları tüm gün sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Hafta içi de saat 21.00’den sonra sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bu süreçte restoranlar, lokantalar, kıraathaneler kapalı. Restoranlar sadece paket hizmeti verebilecek. Bu durum, on binlerce esnafın mali durumunu daha da kötüleştirebilir. Ancak, yaşanan bu süreç kimi, kimi mülk sahipleri için pek de bir şey ifade etmiyor gibi.

DÜKKÂNI AÇTI SIKINTILAR BAŞLADI

İş kadını Yeliz E., bir yıl önce bir şirket kurdu. Ünlü bir börek markasının bayiliğini yapan Yeliz E., eşi Hüseyin E. ile birlikte faaliyetlerini yürütmeye başladı. Zeytinburnu merkeze yakın iki katlı bir dükkân kiralayan Yeliz E., işyerini devreye aldıktan kısa süre sonra, ekonomide yaşanan dar boğaz etkisini hissettirmeye başladı. Bir süre sonra da tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs binlerce esnaf gibi Yeliz E.’yi de olumsuz etkilemeye başladı.

BİRİKEN KİRA 60 BİN LİRA

Durum böyle olunca, Yeliz E., 2019 yılı için aylık 26 bin, 2020 yılı için aylık 27 bin 500 TL olan kira ödemesinde zaman zaman zorluk yaşamaya başladı. Her ay kirasını düzenli ödemeye çaba gösteren Yeliz E.’nin, bazı aylar yaptığı eksik ödeme nedeni ile toplamda 60 bin liraya yakın bir kira borcu oluştu.

TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Titizler Tekstil’in ortaklarından mülk sahibi Resul Zambur, kalan kira borcu için Yeliz e.’ye karşı tahliye talepli icra takibi başlattı. Yeliz E.’nin avukatı, Bakırköy İcra Müdürlüğünden açılan takibe, 7 günlük yasal süre içinde itiraz etti. İtiraz sonrası dosya Bakırköy 3. İcra Hukuk Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme, duruşma için 15 Aralık’a gün verdi.

İNDİRİM İÇİN DAVA AÇIN

İstanbul Barosu’na üye Cesim Parlak, benzer sorunu çok sayıda esnafın yaşadığını kaydetti. Kira indirimi talebinde bulunulabileceğini kaydeden Av. Parlak “Benzer sorunu yaşayan esnafa, işyeri sahipleri mutlaka uyarlama davası açsınlar. Ortada mutlak mücbir sebep var. Uyarlama davası ile birlikte, kiranın düşük ödenebilmesi ile ilgili tedbir talebinde bulunulsun” dedi.

DÜZENLEME ŞART

Hükümetin bu konuda yasal bir düzenleme yapmasına ihtiyaç olduğunu kaydeden Av. Parlak “Mevcut durumda, kirasını alamadığı için tahliye talep eden mülk sahibinin önünde bir engel yok. Ancak, hükümet, bir cümlelik ek bir düzenleme ile, ‘Pandemi süresince kira alacakları için tahliye talep edilmez’ hükmünü karar olarak açıkladığında sorun çözülmüş olur. Yine icra takibi yapılabilir ancak kimse tahliye talep edemez. Çünkü esnaf perişan durumda. İş yapamayan bu insanlar kirayı nasıl ödeyecek” diye konuştu.

Haber: Polemik Haber / Özel