Sarıyer Cumhuriyet Mahallesi’nde İBB mülkiyetindeki yaklaşık 23 bin metrekarelik park fonksiyondaki parselin yaklaşık 830 metrekarelik kısmının cemevi yapılmak üzere “sosyal kültürel tesis” alanına alınması için 2013 yılında başlayan planlama çalışması, kurumlar arasında uzun süredir devam eden onay yazışmalarının ardından İBB Meclisi’nin şubat ayı oturumlarında gündeme geldi. 

8 yıllık geçmişi olan cemevinin plan süreci 2013 yılında Sarıyer Belediye Meclisi’nde alınan karar ile başladı. 

İlçe belediyesinin meclis kararında, Sarıyer’deki yaklaşık 400 binlik nüfusun dörtte birini oluşturan Alevi yurttaşların ibadet edecek, cenazelerini kaldıracak cem evlerinin olmadığına dikkat çekilerek cemevi yapmak için plan teklifi hazırlandı. 

Onay için İBB Meclisi’ne gönderilen plan teklifi, bazı değişiklikler yapılarak aynı yıl kabul edildi. 

Sarıyer İmam Hüseyin Cemevi’nin inşaatı da 2013’te başladı ve 2015’de tamamlanarak açıldı.

2018’DE UYGUN BULUNMADI

Bu sırada oybirliği ile kabul edilen plan değişikliği, parselin 1.derece doğal sit alanı içinde kalması nedeniyle onay için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletildi. 

Plan, yıllarca koruma kurulları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İBB Meclisi arasında gitti-geldi. 

Cemevinin planlara işlenmesine ilişkin olumsuz bir karar çıkmadı ancak 2018 yılına gelindiğinde İstanbul 3 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Komisyonu plan teklifini, doğal sit alanları için belirlenen kullanımlara aykırı olduğu gerekçesiyle uygun bulmadı.  

“KARAR FİİLİ KULLANIM DURUMUNA UYGUN DEĞİL”

2020 yılının ocak ayında plan teklifi ile ilgili kurul kararı değerlendirilmek üzere tekrar İBB Meclisi gündemine geldi. 

Plan teklifi; Tabiat Varlıkları Komisyonu’nca mevcut fiili kullanım durumuna göre yeniden tespit ve değerlendirme yapıldıktan sonra karar alınmak üzere iade edildi ve tekrar  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne iletildi. 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de 7 Temmuz 2020 tarihli son kararı ile Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun kararında belirtilen gerekçeler halen geçerli olduğundan plan değişikliğinin şu aşamada değerlendirilemeyeceğini bildirdi. 

Müdürlüğün son kararı değerlendirilerek karar alınmak üzere konu şubat ayı oturumlarında  İBB Meclisi’ne geldi. 

AK Parti-MHP grubunun çoğunlukta olduğu ilgili komisyonlar İstanbul 3 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun 2018 tarihli görüşü doğrultusunda plan teklifini uygun bulmadı. 
CHP’li komisyon üyeleri rapora şerh düşerek, mevcut fiili durumu ve kullanım şekli dikkate alınmadan onaylanan Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyon kararına katılmadıklarını belirttiler. 
Karar mecliste oy çokluğu ile kabul edilerek Sarıyer’deki cemevinin planları reddedilmiş oldu.