Metropoll Araştırma Şirketi, vatandaşın, Rusya-Ukrayna savaşına bakış açısını ölçen anketinde partilere göre de savaştan kimin sorumlu tutulduğu ölçüldü.

AB VE NATO DETAYI

Anket katılımcılarının yüzde 48,3'ü ABD-NATO'yu sorumlu tutarken, yüzde 33,7'si Rusya'yı işaret etti. Ukrayna'yı sorumlu tutanların oranı ise yüzde 7,5 oldu.

'Fikrim yok/cevap yok' diyenler yüzde 8 olurken, 'Diğer' diyenler yüzde 2,5'lik oranı oluşturdu.

SİYASİ PARTİLER

Ankette, siyasi parti tabanlarının savaşa bakışı da ölçüldü. Ankete göre;

AK PARTİ

AK Parti seçmeninin yüzde 30,5'i savaştan Rusya'yı sorumlu tutarken, ABD/NATO diyenlerin oranı yüzde 48,8 oldu. AK Partililerin yüzde 9,2'si de savaştan Ukrayna'yı sorumlu tuttu.

CHP

CHP'lilerin yüzde 41,7'si Rusya'nın, yüzde 48,2'si ABD/NATO'nun, yüzde 5,5'i ise Ukrayna'nın savaştan sorumlu olduğunu söyledi.

İYİ PARTİ

İYİ Parti seçmeninin yüzde 67'si, MHP seçmeninin de yüzde 68,2'si savaştan ABD/NATO'yu sorumlu tuttu. İki partinin seçmeninin Rusya'yı sorumlu tutma oranı ise sırasıyla yüzde 24,3 ve yüzde 21,2 olarak belirlendi.

HDP

HDP seçmeninin yüzde 38,1'i Rusya'nın, yüzde 38,6'sı da ABD/NATO'nun savaşın sorumlusu olduğunu ifade etti. 

DİĞER

Savaştan en yüksek oranda Rusya'yı sorumlu tutan seçmen kitlesi ise DEVA Partisi tabanı oldu; Yüzde 51,7 Rusya derken, ABD/NATO'nun sorumlu tutulması oranı yüzde 44,8'e ulaştı.