Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV Sağlık-İş) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi tarafından ‘Pandemide şehir hastaneleri ve kapatılan hastaneler’ raporu hazırlandı. Rapora göre, şehir hastaneleri açılacak diye Sağlık Bakanlığına bağlı 52 hastane ve ve bu hastanelere bağlı 29 semt polikliniği kapatıldı, 19 bin 494 yatak hizmet dışı bırakıldı. Yerlerine ise 13 şehir hastanesi ve 17 bin 430 yatak kullanıma açıldı. Kapatılan 52 hastanenin yıllık hasta başvuru kapasitesi 40-45 milyon aralığındayken, buna ek olarak 2016 sonrası Bakanlığa devredilen 33 askeri hastaneden de 27’si kapatıldı.

Raporda, Ankara Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla, 7 hastane ve bu hastanelere bağlı 13 semt polikliniğinin kapatıldığı ve kapatılan hastaneler nedeniyle 3 bin 91 yatağın hizmet dışı bırakıldığı belirtildi.

Kapanan hastanelerin pandemi döneminde sorunların artmasına neden olduğu belirtilen raporda, “İktidar kapanan hastanelerin pandemi döneminde yarattığı sorunlardan ders çıkarmak yerine Ankara’da 2021 yılı içinde açılacak Etlik Şehir Hastanesi ile 6 hastane, bu hastanelere bağlı 17 Semt polikliniği ve 2 bin 554 hastane yatağını kapatmayı planlamakta. Kapatılan hastaneler ve semt poliklinikleri nedeniyle Bakanlık hastanelerine yapılan başvurular pandemi dönemi yüzde 41-43 oranında; özel sağlık kurumlarına başvurular yüzde 19-22 zaldı. Pandemi dönemi şehir merkezlerinde yeterli sayıda ulaşılabilir kamu sağlık tesisi bulunmaması nedeniyle halkın ya sağlık düzeyi bozulmuş ya da halkımız cepten harcamalar yaparak özel sağlık kuruluşlarına başvurmak zorunda kaldı” denildi.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin açılacak olması nedeniyle kapatılması planlanan hastanelerin bakım ve onarımlarının yapılması gerektiği belirtilen raporda, şunlar ifade edildi: “İktidar tarafından sağlık hizmetlerine zarar veren ‘Şehir Hastaneleri’ projelerinin pandemi ile meşrulaştırılması önümüzdeki yıllarda daha fazla kamu hastanesinin kapatılacağı kaygımızı arttırmakta. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin neredeyse havzalara dönüşen bu sağlık komplekslerinde sadece çalışma odaklı bir sisteme mahkûm edilmeye çalışılması kabul edilemez. Şehir hastaneleri sağlık hakkına erişimi engellediği gibi sağlık emekçilerinin nitelikli sağlık hizmeti vermelerine de engeldir.”

Kaynak: BirGün