Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır’da yaptığı açıklamalar sebebiyle hakkında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği gerekçesiyle ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve 
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni alenen aşağılama” suçlarından 1 yıl 8 aydan 4 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 

İstanbul 47’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya başka suçtan tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. 

Duruşmada HDP Milletvekilleri ve taraf avukatları hazır bulundu.

"KONUŞMA DİYARBAKIR'DA YARGILAMA İSTANBUL'DA"

Duruşmada savunması istenen Demirtaş, “Söz konusu konuşmaların ikisi de Diyarbakır’da yaptığım açıklamalardır. Biri Diyarbakır havaalanı çıkışında yaptığım konuşmadır diğeri de bir gün sonra Diyarbakır HDP il binasında yapılan konuşmadır. Diyarbakır’da yaptığım 2 konuşma nedeniyle İstanbul’da yargılanıyorum. Aynı açıklamadan dolayı hem Diyarbakır hem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame düzenliyor. İstanbul Başsavcılığı konuşmayı İstanbul Havalimanı’nda yaptığımı düşünmüş ama mahkemeniz de ‘Diyarbakır’da yapıldı bu konuşma’ diyerek direnmemiştir. Sizin yetkiniz çerçevesinde yapılmamış bir açıklamadan dolayı mahkemenizin yargılama yetkisi yoktur. Dosyanın Diyarbakır’a gönderilmesi lazım” dedi.

“MİLLETVEKİLİ, MİLLETİN SORUNUNU DİLE GETİRİRKEN BASKI ALTINDA KALMAMALI"

Savunmasıda Anayasa’nın 83/1 maddesinin amacını açıklayan Demirtaş, “Milletvekillerinin söz söyleme haklarını en üst düzeyde güvence altına almıştır 83/1. Anayasa’nın 83/1 maddesinde düzenlenen sıradan bir kural değildir. Demokrasinin olmazsa olmazıdır. O nedenle 83/1 de düzenlenmiş olan parlamenterlerin söz söyleme hakkını mahkemeniz dikkate almalıdır. Bu maddenin amacı şudur; Bir milletvekili, milletin sorununu dile getirirken hiçbir baskı altında kalmadan bu sorunları dile getirebilmelidir” ifadelerini kullandı.

“AİHM KARARLARININ BAĞLAYICILIĞININ TARTIŞILMASI UTANÇ VERİCİDİR”

Demirtaş; “AİHM kararları bağlayıcı mıdır değil midir diye 2 aydır tartışılıyor bu ülkede. AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olup olmadığını tartışmak utanç vericidir. Peki niye tartışıyorlar sizin üstünüzde baskı kurmak için tartışıyorlar. Benzer konuşmaları mecliste de yaptım. Hükümeti en ağır şekilde eleştirdiğim konuşmalar yaptım. Parlamentoya yazı yazılarak bu konuşmalara ilişkin çözümlerin istenmesini talep ediyorum. Sonuçta bana ceza mı verirsiniz beraat mi ettirirsiniz takdir sizin ama biz inanalım ki kürsüdeki yargıç dosyaya baktı kanunlara baktı vicdanını yokladı kararını verdi. O zaman verdiğiniz karar başımızın üstüne diyebilelim” dedi.

"AİHM’İN GERİ KALAN 5 İHLAL KARARI 83 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR"

AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararın, serbest bırakılması yönünde olduğunu ve sadece kendisini ilgilendirdiğini belirten Demirtaş, “AİHM’in geri kalan 5 ihlal kararı hepimizi, 83 milyonu ilgilendiriyor. Bu uygulanır mı uygulanmaz mı? Bu kararı yok saymış bütün hakim, savcılar ve Anayasa Mahkemesi dahil herkes suç işliyor. Çünkü AİHM basit bir ihlal kararından bahsetmiyor. Siyasi tutuklama diyor. Siyasi tutuklama bir ihlal değil bir suçtur. Bizi siyasi saikle içerde tutmak daha büyük bir suç demektir” dedi.

“BU SUÇA ORTAK OLMAYIN”

Demirtaş, “Seçimlere müdahale etmek. Bunun Türk Ceza Kanunu’ndaki karşılığı darbe teşebbüsüdür. Sizden ricam sayın yargıç sizi de bu suça ortak etmek istiyorlar. Bu suça ortak olmayın. AİHM kararına mahkemenizin uymasını istiyorum. Hem siyasi saikle burada tutuklu olduğum hem de Anayasa’nın 83/1’de güvence altına alınan konuşmalarım kısıtlama altına alındığı yönünde karar vermenizi istiyorum. Siyasetçiyim, siyasi konuşmalardan dolayı yargılanıyorum.” diye konuştu.

“ANAYASA MAHKEMESİ’NE DOKUNULMAZLIK İÇİN İTİRAZ ETMESİ GEREKİYOR”

Dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili konuşan Demirtaş, “AİHM, ‘dokunulmazlık Anayasa’ya aykırı bir şekilde kaldırılmıştır’ diyor. Mahkemenizin demesi gerekir ki Anayasa değişikliği Anayasa’ya aykırı yapılmıştır. Bu karara göre mahkemenizin durması ve Anayasa Mahkemesi’ne dokunulmazlık için itiraz etmesi, bekletici sebep yapması gerekir. Ek 20 maddesi Anayasa’ya aykırıdır. Bu dokunulmazlık Anayasa’ya uygun kaldırılmamıştır” ifadelerini kullandı.

BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİNE DEĞİNDİ

Demirtaş, mahkemedeki savunması sırasında Boğaziçi öğrencilerini selamladığını söyleyerek, "Boğaziçi öğrencilerine polis, sokakta çok sert müdahale ediyor. Yakaladıkları çocuğu 10 polis tumuş biri de aşağıdan yüzünü yumrukluyor" dedi.

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti Demirtaş'ın Ahmet Davutoğlu’na hakaret suçundan yargılandığı Bakırköy 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile birleştirilmesi talebinin reddine karar verdi.

Mahkeme, Demirtaş'ın TBMM’de yaptığı 9 farklı konuşmayı değerlendirmek için isteyerek, AİHM Büyük Dairesi’nin kararı kapsamında yaptığı Anayasa’ya aykırılık iddiasını gelecek celse değerlendirmek üzere duruşmayı erteledi.