Cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'terör örgütü yöneticiliği' başta olmak üzere birçok suçtan yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya cezaevinden videokonferans yöntemiyle katıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire'nin bu dosya hakkında "hak ihlali" kararı verdiğini, mahkemenin bu karar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini belirten Demirtaş, reddi hakim talebinde bulundu.

Mahkemenin siyasi saiklerle hükümetin politikaları doğrultusunda yargılama yaptığını savunan Demirtaş, mahkeme heyetinin duruşmadan çekilmesini gerektiğini savundu.

Demirtaş, şunları kaydetti:

*AİHM Büyük Dairesi ve Anayasa Mahkemesinin ihlal kararları doğrultusunda mahkemenin tarafsız ve bağımsız olmadığı kesinleşmiş, siyasi kimliğiniz ve amaçlarınız deşifre olmuştur. Adil yargılanma yapılmadığından reddihakim talebinde bulunuyorum. Her 3 üyeyi de reddediyorum. Duruşmanın Temmuz 2023'e yani seçim sonrasına bırakılmasını talep ediyorum. Eğer taleplerimi kabul etmezseniz, Kobani olaylarıyla ilgili olan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın, bu dosyayla birleştirilmesini talep ediyorum.

*Bu yargılamada Anayasa değil seçim kanunu uygulayalım. Siz desteklediğiniz partilerin iktidara gelmesi için aleni siyasi faaliyet yürütüyorsunuz. Sistemin değişmesine yardımcı oldunuz. Tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardımcı oldunuz.

*'Biz Anayasa'yı ve AİHM kararını tanımıyoruz, takmıyoruz' diyorsunuz. Siyasi sözcüleriniz Erdoğan, Bahçeli ve Soylu söylüyor, siz de bunun gereğini yapıyorsunuz.

"HESABINI SORACAĞIM"

*İktidar uğruna kendinizi feda etmeyin. İktidar bu seçimde yüzde 99 değişecek. Mecliste yargı komisyonuna çağrılacaksınız. Hakkınızdaki dosyalarımızı sonraki parlamento size soracak. And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım.

*Bugünkü siyasi atmosferde bu yargılamayı bağımsız sürdürme imkanımız yok. Dolayısıyla bu yargılamayı seçimlere kadar durduruyoruz, Temmuz 2023’e duruşma günü veriyoruz' dersiniz. Dünya tarihine geçersiniz"

MEHMET UÇUM VURGUSU

*Mehmet Uçum diye hukuk fakültesi mezunu bir arkadaş var, ‘AİHM kararı bağlayıcı değil’ diyor. Tanıyorum Mehmet’i, hukuk cahili bir adam. Saray'dan size talimat yağıyor, siz talimat doğrultusunda karar alıyorsunuz. Ben olsam utanırım.

*Hiçbir talebimizi kabul etmeyip AİHM ve AYM kararlarını uygulamayacaksanız dosyayı savcıya verin, akşama doğru kararı verelim. Siz de yorulmayın. Seçime iki sene kaldı, kapı kapı dolaşıp iktidar için oy toplayın.

*İktidar kaybedecek, ülke düzelecek ama bazıları hukuk önünde hesap verecek. 142 yıl mı ceza verecekseniz? 141 yıl verirseniz hatırım kalır.