TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM’de “16 Mart 1921 Moskova Antlaşması’nın 100. Yıl Dönümünde Türk-Rus İlişkileri” konulu panelde konuşma yaptı. Şentop, panel sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şentop, bazı milletvekillerinin cezaevlerindeki örgüt üyelerine yüklü miktarda pul aldıkları iddialarıyla birlikte milletvekillerin pul giderleri ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

''İletişim giderleri ile ilgili bir ödememiz var. Bunun bir üst limiti var. Sanıyorum, toplam yıllık olarak 57 bin civarında olması lazım. Bu iletişim giderleri, telefon görüşmeleri başta olmak üzere posta ve telgraf giderlerini de içine alıyor. Pulun kendisi değil, iletişim halinde kullanılması halinde yapılan ödemedir. Gönderilmiş bir mektubu iletişim gideri olarak kabul edip ödüyoruz. Mesela bir pul satın alınıp bu bir gönderide kullanılmaz da başka türlü kullanılırsa bu çerçevede çizilen mevzuata göre doğru değil. İletişim giderleri ile ilgili düzenlememiz var.” 

TBMM Başkanı Şentop, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dosyası ile ilgili soru üzerine “Bugün bakacağız” derken Genel Kurul’da okutulmasına ilişkin “Onun için bir şey söyleyemem, erken” karşılığını verdi.

Şentop, fezlekelerin Jarma Komisyon’da olduğunu ve komisyonun takvimini bilmediğini söyledi.

Şentop, “Bazı bireysel başvuru ilgili verdiği kararlarda Anayasa Mahkemesi, ihlalin kanunlardan kaynaklandığını düşünerek kararı Meclis’e göndermişti. Anayasa Mahkemesi kararlarının nasıl kararlar verebileceği belli. Meclis’e kanun değişikliği konusunda telkinde bulunmak doğru değil. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru yolu hükmü engelleyen bir yol değildi. Ana kararları yatay etki ediyor. Kesin hüküm Anayasa’ya göre belirleyicidir” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin Gergerlioğlu hakkındaki kararın beklenip beklenmeyeceğine ilişkin soruya Şentop, “Anayasa'daki hükme göre, kesin hükmün Genel Kurul’a bilgilendirilmesiyle milletvekilliği sona erer diyor. Adli yargı açısından süreçler tamamlanınca ortaya çıkıyor. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu hükmün kesinleşmesine engelleyen yol değil. Anayasa Mahkemesi kararları doğrudan etki etmiyor. Nitekim Anayasa Mahkemesi AYM kesin hükmü kaldıramadığı için 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne kesin hükmün kaldırılması için hüküm vermişti. Kesin hüküm bağlayıcıdır. Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının sonucunu beklemek söz konusu değil. Tedbir başvurusu yaptı kabul edilmediğini öğrendim” yanıtı verdi.

Suudi Arabistan’ın Türk okullarını kapatma kararı için Şentop, “Resmi karar yok diye anladım ben. Bununla ilgili girişimleri ilgili merciler yapacaktır” dedi.