TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Nasuhi Güngör, Habertürk’teki köşesinde, Kürt Sorunu’yla ilgili bir yazı kaleme aldı.

2012 yılında başlatılan Çözüm Süreci’nin birçok aktör eliyle baltalandığını kaydeden Güngör, Türkiye’nin Suriye politikasında hatalar yaptığını ve müttefikleri tarafından yalnız bırakıldığını söyledi.

KÜRTLERLE KADER BİRLİĞİ YAPMAK DIŞINDA KALICI BİR ÇÖZÜM YOK

Güngör, Suriye’de yaşanan gelişmelere de değindiği yazsında, Türkiye’nin kendi güvenliği ve istikrarını sağlamak için Kürtlerle kader birliği yapmak dışında kalıcı bir çözüm yolunun olmadığını kaydetti.

Nasuhi Güngör şunları kaydetti:

“Terörden büyük acılar çeken bir ülkede, böyle bir meselenin konuşulmasının zorlukları hep vardı. Bugün de var.

Ancak bu durum, sınırın hemen ötesinde “NATO müttefikimiz” ABD’nin, Kürtleri sadece silah ve mühimmat açısından değil, siyasi ve askeri bir model üzerinden de desteklediği gerçeğini değiştirmiyor.

Bu yapılanma mevcut haliyle Türkiye’nin aleyhine çok açık. Ancak ABD’nin bu bölgeyi, bir devletimsi yapı olarak değil, hep bu umutla bekleyen bir kıvamda tutmak istediğini düşünüyorum.

Rusların sınırımızın ötesindeki bu tehditle ilgili yanımızda olduğunu düşünenlere gelince.

Rusya’nın Suriye Kürtleri konusunda bize yakın olduğu apaçık bir palavra. Aksine Şam yönetimiyle birlikte bölge Kürtleriyle ayrı bir gelecek planları var.

Şu halde sorumuz gayet net.

Bu tablonun ortasında Türkiye kendi güvenliğini ve istikrarını sağlamak için bugünkü adımlarını zenginleştirecek neler yapabilir?

Kürtlerle kader birliği yapmak dışında kalıcı bir çözüm olmadığını ve bunun, kendilerinin Türkiye’ye karşı bir tehdide dönüştürülmesine gönüllü olanlara rağmen yapılması gerektiğini yazarak tamamlayayım.

Bu zorlu süreci konuşmaya her fırsatta devam edeceğim.”