Bir süredir ‘kara para aklama’ suçlaması ile gündemde olan ve Avusturya'da yakalandıktan sonra hem Türkiye hem de ABD tarafından iadesi istenen SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Murat Volkan Dülger, Korkmaz'ın Amerika'ya iade edileceği yönünde çıkan haberler hakkında konuştu. SBK'nın Amerika'ya iadesinin söz konusu olmadığını söyleyen Dülger, 'Türkiye'ye iade edilmesini bekliyoruz' dedi.

Murat Volkan Dülger'in açıklamaları şöyle:

'ABD'YE İADESİ REDDEDİLDİ'
 
'Dün Amerika Birleşik Devletleri'nin iade talebi hakkında karar verildi. Amerika Birleşik Devletleri Baran Bey'i üç ayrı suçlama nedeniyle istiyordu. Şimdi bu üç iddiadan en büyük iddia 'Kara para aklama', yani 'suç gelirlilerinin aklanması'na ilişkin iddia, ki bu Türkiye'deki davayla birebir aynı. Wells mahkemesi adeta işin esasına girerek Amerika'nın bu iade talebini reddetti'

'SBK BU KİŞİLERİN SUÇ İŞLEDİĞİNİ BİLMİYORDU'

'Sezgin Baran Korkmaz'ın 2018'de Jacob Kingston'lar hakkında dava açılana kadar, onlar FBI tarafından yakalanana kadar yani Amerika Birleşik Devletleri bu işin farkına varana kadar o süreç içerisinde Sezgin Baran Korkmaz'ın bu kişilerin suç işlediğini bildiğine ilişkin hiçbir delilin olmadığını söyledi. Yani FBI, Amerikan savcılığı bunu sunamamıştır bize. Biz bu konuda ikna olmadık. Dolayısıyla bu nedenle Amerika'ya  Baran Korkmaz'ı iade etmiyoruz dedi'

'EN FAZLA 4 YIL YATARI VAR'

Sezgin Baran Korkmaz'ın iddanameine göre 200 yıla kadar hapis cezası istenileceğine dair de açıklamalarda bulunan Dülger,
'Şimdi buradan iki yüz yıla kadar cezası olurmuş falan gibi hesaplar yapılıyor. Nasıl bir hesap yapıldıysa  bilemiyorum tabi bunun nasıl yapıldığını. Orada söylenilen şey dokuz tane ayrı miktardaki paranın dolandırıldığı, aslında tek bir suçlama. Hülasa bu iki ayrı küçük suçlamadan dolayı, ki ispatı çok zor suçlamalar, bunlardan dolayı iade edilse dahi  yatacak ceza en fazla dört yıl. 

'TÜKİYE'YE İADE EDİLME OLASILIĞI DAHA YÜKSEK'

Konuşmasında, Türkiye'nin taleplerinin tamamının karşılandığını aktaran Dülger, 'Şimdi bir tarafta Türkiye'nin iade taleplerinin tamamı karşılanmış durumda. Öteki tarafta ise Amerika Birleşik Devletleri'nin iade taleplerinin en büyük kısmı, yüzde seksenlik kısmı karşılanmamış durumda. Bu şekildeki Len'teki tenyiz mahkemesi tarafından bu kararın onandığını ve bu kararın bu şekilde Avusturya Adalet Bakanı'nın önüne gittiğini düşündüğümüzde ki biz bu soruyu daha dün akşam hemen Avusturyalı meslektaşlarımıza sorduk. Kendisinin bize iletti' ifadelerini dile getirdi.

'GERÇEK YATIRIMCIDAN PARA ALDIĞINI SANIYORDU'

Avusturya'nın 'hukukun üstünlüğü' ülkesine bağlı olduğunu, hakimin de bu ilkeye sadık kalıp beraat kararı vereceğini düşündüklerini belirten Murat Volkan Dülger 'Sezgin Baran Korkmaz'ın kara para aklandığını bilmediğini, gerçek yatırımcıdan para alıyor zannederek yatırımlar yaptığını tespit etmiş olduk. Tabii bu bizim ülkemizdeki yargılama açısından da son derece önemli' açıklamasında bulundu.

'TÜRKİYE'DE DE BERAAT BEKLİYORUZ'

Sürecin işleyişi hakkında da açıklamalarda bulunan Dülger, ABD'nin bu kararı temyiz hakkı olmadığını söyledi.

'Amerika Birleşik Devletleri'nin bunu temyiz etme hakkı yok. O davanın tarafı değil. Ancak bunu Avusturya savcılığından isteyebilir ki savcılık gidecektir diye düşünüyoruz. Biz de kendi açımızdan  temyize gitmeyi düşünüyoruz.  Temyiz mahkemesindeki süreç sonuçta orada da bir dilekçe teatisi olacak. Yaklaşık bir ay sürecek.. tekrar hakimler tarafından okunması, karar verilmesi, bunun adalet bakanlığına gitmesi yine önümüzde bir altı ya da sekiz ay gibi bir süreç var. Bu süreçte Baran bey tutuklu kalmaya devam edecek Wells'teki ceza mahkemesinde.Çünkü Türkiye'nin iade talebi zaten kesinleşmiş durumda. Dolayısıyla serbest  kalması şu an için  söz konusu değil. Türkiye'ye döndükten sonra da Wells'teki hakimin hayır böyle bir kara para aklaması iddiasını dolduracak deliller yoktur dediği davadan Türkiye'de yargılanmasına devam edilecek'

'TÜRK MAHKEMELERİ BU KONUDA TAMAMEN BAĞIMSIZ'

Açıklamasında Türkiye, Almanya ve Avusturya yargılarının aynı bağlardan geldiğine de değinen Dülger, 'Avusturyalı hakimin verdiği karar Türk yargısı açısından hiçbir şekilde bağlayıcı değil. Bizim buradaki  hakimimiz, İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi tamamrbirinin kopyası ve Amerika'daki dava Avusturya'ya gitti. Işin esasına girmemesine gerekmesine  rağmen işin esasına girip kendisine sunulan delilleri ayrıntılı bir şekilde inceledi oradaki hakim. Ve burada Baran Bey'in bu işi bildiğine ilişkin hiçbir delilin olmadığını söyledi. Aynı deliller burada olduğu için aynı dosyada biz şunu biliyoruz ki onun bildiğini gösteren hiçbir delil burada da yok. Dolayısıyla tabii ki buradaki hakim bağımsız ama bir analoji yaptığımızda, bir kıyas yaptığımızda çünkü biz burada aynı savunmayı yapıyoruz. Türkiye'deki ceza yargıcının da aynı kararı vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira Avusturya, Alman ve Türk ceza hukuku ve ceza muhakemesi hukuku birbirine tıpatıp benzer. Yani o üçüz gibi. Biz çünkü hep Almanya'dan aldığımız için, Avusturyalılar da Almanya'dan aldığı için. Aynı mantık yürütme yolu  güdülüyor ceza mahkemesinde.Benzer bir kararın verilmesi gerektiğini düşünüyoruz' açıklamalarında bulundu.

'AVUSTURYA'DAKİ MESLEKTAŞLARIMIZ BİZİM LEHİMİZDE KONUŞTU'

Avusturya'daki meslektaşlarıyla da konuştuğunu aktaran Dülger 'Burası yüzde doksan dokuz nokta dokuz bir hukuk devletidir. Mahkemelerin verdiği kararları değiştirmek Adalet Bakanı'nın yapacağı iş değildir. Çünkü seçim günü geldiğinde bunun hesabını Avusturya halkına veremez dedi. Dolayısıyla bu iki ülkeden birisi daha kuvvetli bir şekilde bakanın önüne giderse dosyası bakan mahkeme ne karar vermişse o kararı onaylar ve gönderir dedi.  Biz de buna güvenerek bugün bu açıklamayı yapıyoruz şu anki her iki verilen karar da eğer bu şekilde onaylanırsa temyiz mahkemesinde, çünkü temyiz mahkemesinin bunu bozma, değiştirme hakkı var en nihayetinde. Bugünkü şartlarla Adalet Bakanı'nın önüne giderse kuvvet ve muhtemelen ABD diplomatik bir baskı yapsa bile esas suçlama kara paradan olduğu için ve Türkiye'nin de kara para suçlamasına ilişkin iade talebi kesinleşmiş olduğu için Adalet Bakanı'nın Türkiye'ye iade kararı vereceğini değerli meslektaşımızı Avusturya'dan bize iletti' cavabını aldıklarını ifade etti.

(Murat Volkan Dülger)