Uydu verilerinin analizi, normal sıcaklıkların 6 derece üzerinde zirve yapan sıcak hava dalgasından sonra büyük hidrokarbon rezervuarları olarak bilinen kaya oluşumlarından sızan fosil metan gazının olduğunu gösterdi. Sızıntıların önceki gözlemleri, donmuş topraktan veya sığ denizlerin altındaydı.

‘METAN BOMBASI’ TEHLİKESİ YOK

Bilim adamlarının çoğu, önümüzdeki yıllarda küresel ısınmaya neden olacak büyük miktarlarda metanın hızlı bir şekilde patlaması olan bir “metan bombası” riskinin minimum düzeyde olduğunu düşünüyor. Kuzey Kutbu'ndan önemli ölçüde artan metan emisyonlarına dair çok az kanıt var ve son 130 bin yılda bugünden bile daha sıcak olan dönemlerde böyle bir bomba belirtisi yok.

Ancak bilim adamları, iklim krizi kötüleşir ve sıcaklıklar yükselmeye devam ederse, uzun vadede büyük metan salınımı olasılığının devam ettiğini ve durumun daha iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

84 KAT DAHA GÜÇLÜ

Metan, 20 yıllık bir süre içinde ısıyı tutmada karbondioksitten 84 kat daha güçlüdür ve bugüne kadar küresel ısınmanın yaklaşık yüzde 30'una neden olmuştur. Atmosferdeki konsantrasyonu şu anda sanayi öncesi seviyelerin iki buçuk katı ve artmaya devam ediyor, ancak bunun çoğu fosil yakıt kullanımı, sığır, çeltik tarlaları ve çöplüklerden geldi.

Almanya, Bonn'daki Rhenish Friedrich Wilhelm Üniversitesi'nden ve Sibirya araştırmasına liderlik eden Prof. Nikolaus Froitzheim, “Geçen yazdan itibaren metan konsantrasyonunda önemli bir artış gözlemledik. Bu, kış boyunca devam etti, bu nedenle yerden düzenli bir metan akışı olmuş olmalı. Şu anda, bu anormallikler çok büyük bir büyüklükte değil, ancak daha önce gözlemlenmemiş bir şeyler olduğunu ve karbon stokunun büyük olduğunu gösteriyor’’ dedi. 

Guardian