Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Nara kentinde katıldığı etkinlikte silahla vuruldu. 67 yaşındaki Abe, vurulduktan sonra hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Japonya Devlet Televizyonu NHK'nin haberine göre, Abe, kentte Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık havada yapılan etkinlikte yaptığı konuşma sırasında göğsünden ve boynundan vuruldu.

Japon medyasının aktardığına göre olay yerinde iki kez arka arka patlama sesi duyuldu. Abe'nin yaşam belirtisi göstermediği ve yoğun bakıma kaldırıldığı ifade edildi.

Polis kaçma çabası göstermeyen 42 yaşındaki erkek zanlıyı cinayete teşebbüs şüphesi ile gözaltına aldı. Saldırganın kullandığı silah da bölgede ele geçirildi.

ZANLININ İLK İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

NHK haberine göre, gözaltına alınan zanlı, Japonya'nın eski başbakanından memnun olmadığını ve onu öldürmeye çalıştığını söyledi.

ŞİNZO ABE KİMDİR?

67 yaşındaki Abe, 1954 yılında Japonya'nın Nagata kentinde dünyaya geldi. Seikei Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okuyup 1977 yılında mezun oldu. Sonrasında ABD'ye taşınan Abe, Güney California Üniversitesi'nde eğitimine devam etti. Abe Nisan 1979'da Kobe Steel'da çalışmaya başladı.

1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalışan Abe, 26 Eylül 2006'da Japonya'nın Başbakanı olarak seçildi. Abe Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında göreve gelen en genç başbakanı ve savaştan sonra doğmuş ilk başbakandır.

12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunları nedeniyle istifa eden Abe, 2012 yılında 478 oyun 328'ini alarak ikinci kez Japonya Başbakanı oldu. 2020'ye kadar görevini sürdüren Abe, 28 Ağustos 2020'de Abe, ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden tekrarlamasını gerekçe göstererek Başbakanlıktan ve Liberal Demokrat Partisi'nin Genel Başkanlığı'ndan istifa etmişti.

MARMARAY AÇILIŞINA GELMİŞTİ

Abe, başbakanlığı döneminde Marmaray açılışı, Japon Bahçesi açılışı, G-20 gibi etkinlikler için defalarca Türkiye'ye gelmişti.