İki ülke arasındaki sınır çizgisi, eriyen suyun dağın her iki tarafından bir ülkeye ya da diğerine akacağı nokta olan bir drenaj bölümü boyunca uzanır.

Ancak Theodul Buzulu'nun geri çekilmesi, havzanın 3 bin 480 metrelik Testa Grigia zirvesinin yakınında ziyaretçiler için bir sığınak olan Rifugio Guide del Cervino'ya doğru süzüldüğü anlamına geliyor.

AYRINTILAR SAKLANIYOR

59 yaşındaki bir turist olan Frederic, sığınağın restoranına yakın zamanda yaptığı bir ziyarette, "Yani, İsviçre'de miyiz?" diye sordu. Sormaya değer bir soruydu. Cevap, 2018'de başlayan ve geçen yıl uzlaşmayla sonuçlanan diplomatik müzakerelerin konusu oldu, ancak ayrıntılar gizli kalıyor.

Sığınak 1984 yılında kayalık bir tepe üzerine inşa edildiğinde, 40 yatağı ve uzun ahşap masaları tamamen İtalyan topraklarındaydı. Ama şimdi, yatakların çoğu ve restoran da dahil olmak üzere, kulübenin üçte ikisi teknik olarak güney İsviçre'de bulunuyor.

Konu, turizme dayalı bölgenin dünyanın en büyük kayak merkezlerinden birinin tepesinde yer alması ve birkaç metre öteye teleferik istasyonunun inşa edilmesi gibi önemli bir yeni gelişme ile gündeme geldi.

‘KAZANAN YOK’

Kasım 2021'de Floransa'da bir anlaşma imzalandı, ancak sonuç ancak İsviçre hükümeti tarafından onaylandıktan sonra açıklanacak ve bu 2023'ten önce gerçekleşmeyecek. İsviçre'nin ulusal harita ajansı Swisstopo'nun sınır yetkilisi Alain Wicht, "Farkı bölmeye karar verdik" dedi. 

Wicht, karayla çevrili İsviçre'nin Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya ve Lihtenştayn ile bin 935 kilometre sınırındaki 7 bin sınır işaretine bakıyor. Wicht, “Her iki tarafın da bir çözüm bulmak için taviz verdiği müzakerelere katıldı. İki taraftan da kazanan çıkmasa bile en azından kimse kaybetmedi” diye ekledi. 

Theodul Buzulu, 1973 ve 2010 yılları arasında kütlesinin neredeyse dörtte birini kaybetti. Bu, kulübenin altındaki kayayı buza maruz bırakarak drenaj bölümünü değiştirdi ve iki komşuyu sınırlarının 100 metre uzunluğundaki bir bölümünü yeniden çizmeye zorladı. Wicht, bu tür ayarlamaların sık sık yapıldığını ve genellikle, politikacıları dahil etmeden, sınır ülkelerinden gelen yetkililerin okumalarını karşılaştırarak çözüldüğünü söyledi. (Guardian)