Dr.Mamdouh Hamza, 2013 yılında Sisi'nin selefi Muhammed Mursi'ye karşı gösterilere öncülük etti, generalin başkanlığını destekledi, polisi ve orduyu Rabaa Meydanı'ndaki darbe karşıtı oturma eylemini temizlemeye çağırdı.

‘’HALK DESTEĞİ KALMADI’’

Ayrıca, uzun süredir otokrat Hüsnü Mübarek'i görevden alan 2011 devrimine de katıldı ve şimdi yeni bir karışıklığın mevcut rejimi iktidardan edeceğini tahmin ediyor.Hamza, “Daha iyi bir yaşam için Ocak [2011] devrimine gittik. Bence yaklaşan devrim sadece yaşamak için olacak. Büyük bir fark”dedi. Verdiği röportajda Hamza, Sisi'nin artık Mısır halkının desteğini veya güvenini kazanmadığını kendinden emin bir şekilde açıkladı.

Yönetiminin bu kadar güvenli göründüğü ve Müslüman Kardeşler'den gelen siyasi tehdidin ezildiği bir dönemde Sisi'yi neyin devirebileceği sorulduğunda Hamza, "Sisi güçlü değil. Sadece güçlü görünüyor, ama sallantılı bir zeminde. Her an, her an bir patlama yaşayabiliriz" dedi. 

‘’İKİ YIL İÇİNDE…’’

Ordu tarafından desteklenen Sisi'nin tam kontrolü olmasına rağmen, Hamza, cep telefonlarından herkesin ulaşabileceği bilgiler nedeniyle demir yumruklu bir diktatörlüğün devam edemeyeceğini söyledi.

Hamza, “İnsanlar birbirleriyle sosyal medya aracılığıyla iletişim kuruyor. İnsanlar yalanların sonsuza kadar devam edemeyeceğini biliyor. En fazla bir veya iki yıl içinde değişiklik olacak” dedi. 

Böyle bir rejim değişikliğinin arkasındaki gücün kim olacağı sorulduğunda Hamza, askeri darbelere ve suikastlara karşı olduğunu söyledi.

‘’HİÇBİR ZAMAN SİSİ YANLISI OLMADIM’’

Mısır'ın demokratik olarak seçilmiş ilk lideri Mursi, yargının kararları üzerindeki yetkilerini geçici olarak askıya alan bir kararname çıkardığında, Hamza cumhurbaşkanına karşı erken seçim çağrısında bulunan gösterilere katıldı. Ancak bugün, Mursi'ye karşı yapılan askeri darbeyi desteklediğini reddediyor.

Hamza, "Ben hiçbir zaman darbeci ya da Sisi yanlısı olmadım. Din savaşına karşıydım.Siyasal İslam'a karşıydım. Orduya da dine de inanmıyorum. Mursi de kararlarını korumak için bir tür yasa çıkardığında yardım etmedi. Bu korkunçtu" dedi. 

Ancak, Sisi cumhurbaşkanı olarak atandıktan sonra Hamza, Mursi'yi deviren adamı destekledi ve ona hiçbiri onaylanmayan 26 farklı inşaat projesi için teklifler gönderdi.Sisi hükümetinden kopuşu, Hamza'nın Süveyş Kanalı'nın bir bölümüne kol inşa etme kararını eleştiren bir makale yayınlamasıyla başladı.