Pazar günü yapılan seçimde, Özgürlük Hareketi yüzde 35,8 destek alırken, iktidardaki muhafazakar Sloven Demokrat Partisi yüzde 22,5'lik destek aldı.

Özgürlük Hareketi'nin bir sonraki hükümeti daha küçük merkez sol gruplarla koalisyon halinde kurması muhtemel. Parti lideri, Covid-19 olduğu için evinden görüntülü mesajla destekçilerine seslendi. 

Robert Golob, parti merkezindeki kalabalığına “Bu gece insanlar dans ediyor. Yarın yeni bir gün ve önümüzde ciddi işler var" dedi. Jansa, Twitter'da destekçilerine yalnızca "Oylarınız için teşekkür ederiz" diyen bir mesaj yayınladı.

TRUMP HAYRANI

Kıdemli politikacı, önceki liberal başbakanın istifa etmesinin ardından iki yıldan biraz daha uzun bir süre önce başbakan oldu. Donald Trump hayranı olan Jansa, pandeminin başlangıcında yönetimi devraldığından beri ülkeyi sağcı popülizme doğru itmişti.

Pazar günkü seçimlere olan yoğun ilginin yansıması olarak, katılım normalden daha yüksekti: Slovenya'nın 1,7 milyon seçmeninin yaklaşık yüzde 50'si öğleden sonraya kadar oy kullanmıştı ve bu, 2018'deki bir önceki seçime göre yaklaşık yüzde 15 arttı.

ABD'de eğitim görmüş eski bir yönetici olan Golob, siyaset sahnesine girdikten kısa bir süre sonra öne çıktı. Özgürlük Hareketi yeşil bir enerji ve sürdürülebilir kalkınmayı savundu. Liberaller, Pazar günkü seçimi Slovenya'nın geleceğine ilişkin bir referandum olarak nitelendirdi. 

AB’NİN GÖZÜ ÜSTÜNDE

Jansa, müttefiki Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın tarzında otoriter yönetime kaymakla suçlandı. Muhaliflerine ve kamu medyasına baskı yaptığı ve devlet kurumları üzerinde kontrol sahibi olan kilit pozisyonlara sadık kişiler yerleştirdiği yönündeki haberlerin ardından AB'nin incelemesine girdi. (Guardian)