CHP İzmir Milletvekil Atila Sertel, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve Kabahatler Kanunu’nda değişiklik yapılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Teklifte; Covid-19 salgınıyla mücadele amacıyla alınan tedbirler kapsamında maske takma zorunluluğuna ve sokağa çıkma yasağına uymayanlara kesilen idari para cezalarının asılları ile asıl alacağa bağlı fer’i alacaklarının tamamının tahsilatından vazgeçilmesi, tahsil edilen idari para cezalarının da faiziyle birlikte iade edilmesi öngörüldü.

'CEZALAR ÖDENMİŞSE İADE EDİLSİN'

"Salgın sürecinin ağır etkilerinden biri de ekonomi üzerine oldu. Sokağa çıkma yasaklarında ve sonraki süreçte çok sayıda esnaf dükkanını açamadı. Dünyayı etkisi altına alan ekonomik darboğazla birlikte tüm sektörler olumsuz etkilendi. Salgın günden güne azalsa da salgının ekonomik etkileri artarak devam ediyor.

İşte bu nedenle o dönem caydırıcılık açısından gerekli olan sokağa çıkma yasağı cezası ve maske takmama cezası, bugünlerde vatandaşın sırtında ağır bir yük olarak durmaktadır. Ceza kesilen vatandaşların hemen hepsi bu cezaları ödeyemediği için faiz işlemekte, borçları artmaktadır. Bu borçlar nedeniyle vatandaşlar resmi kurumlardaki işlerini de yapamamaktadırlar. O dönem gerekli görülen bu cezalar, sosyal devletin gereği olarak silinmelidir. Duyarlı davranarak cezalarını ödeyenlerin paraları ise iade edilmelidir.”