Ekonomide büyük zamların başladığı ve döviz krizinin yaşandığı dönemde ilk anket sonuçları ortaya çıktı. Ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 39.1 (AK Parti yüzde 31.9, MHP yüzde7.2) olarak hesaplandı. Millet İttifakı'nın iki büyük bileşeninin desteği de yüzde 39.5 (CHP yüzde 24.4 ve İYİ Parti yüzde 15.1) oranında ölçüldü. Ankette HDP'nin oy oranı yüzde 9.3, DEVA Partisi'nin yüzde 3.4, Gelecek Partisi'nin yüzde 2.6, Saadet Partisi'nin yüzde 1.3, Hüdapar'ın yüzde 0.9, BTP'nin yüzde 0.8, YRP'nin yüzde 0.7, Memleket Partisi'nin yüzde 0.5, BBP'nin yüzde 0.5, DP'nin yüzde 0.4 ve TDP'nin yüzde 0.3 çıktı.

YÜZDE 40 PARTİ DEĞİŞTİRECEK

İlk seçimde siyasi dengenin nasıl değişebileceğine ilişkin işaret, “Son 3 yılda iktidara bakış açınız ne yönde değişti” sorusuna verilen yanıtlarda görüldü. Bu soruya katılanların yüzde 46'sı, “Ne olumlu ne olumsuz” karşılığını verirken, yüzde 40'lık bölüm “Olumsuz yönde değiştiğini” söyledi. Ankette, 24 Haziran 2018'de oy veren seçmenlere, partisine ilişkin görüşünün değişip değişmediği de soruldu. yüzde 47'lik bölüm, ilk seçimde yine aynı partiye oy vereceğini belirtti. Ankete katılanların yüzde 46'sı ise “24 Haziran'da desteklediğine değil bir başka partiye oy vereceğini” açıkladı. yüzde 7'lik kesim ise “Kararsızım” dedi. Türkiye'nin öncelikle çözülmesi gereken sorunuyla ilgili soruyu katılımcıların yüzde 46'sı ‘Ekonomi, pahalık ve işsizlik”, yüzde 13'ü ‘Adalet', yüzde 12'si ‘Ahlaki yozlaşma', yüzde 11'i de ‘Eğitim' diye yanıtladı.

ADAYDA ARANAN ÖZELLİK

En yüksek destek, “Size göre ülkemiz parlamenter sisteme geçmeli mi” sorusuna verilen yanıtta ortaya çıktı. Bu soruya katılanların yüzde 64'ü ‘Evet' dedi. yüzde 31'lik kesim mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devamından yana olduğunu bildirdi, yüzde 5 ise ‘Fikrim yok' seçeneğini işaretledi. Cumhurbaşkanı adayında aranan 3 önemli özellik de, tarafsız olmalı (yüzde 38), milli manevi değerlere duyarlı olmalı (yüzde 29) ve dürüst/mütevazi olmalı (yüzde 22) olarak sıralandı.

Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Ali Kulat, bu sonuçları, “Yılbaşından sonra devlet odaklı zamların gelmesiyle suçlayacak kimse de kalmadı. Benzin zammı doğrudan devlet, elektrik zammı doğrudan devlet, doğalgaz zammı doğrudan devlet…   Bu zamlar AK Parti oylarını aşağı indirdi. Eskiden AK Parti'nin otobüsünden inen oylar yine AK Parti ile aynı yöne giden MHP'nin otobüsüne binerdi. Ancak şimdi öbür blokta olan Millet İttifakı'na gidiyor, İYİ Parti'ye,  Deva'ya ve Gelecek Partisi'ne gidiyor” diye değerlendirdi.