Yöneylem Araştıma Türkiye Siyaset Paneli Aralık 2021 anket sonuçlarını açıkladı. Araştırmada; şimdiki hükümet sistemi, erken seçim, ittifaklar, cumhurbaşkanlığı seçimi gibi siyaset alanında birçok soru soruldu. Ankette yer alan olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi sorusunda 2.nci turunda, Ekrem İmamoğlu Erdoğan'a 17 puan üstünlük sağlıyor. İBB teftişiyle ilgili olarak, seçmenlerin yüzde 33’ü İçişleri Bakanlığı’nın görevini yerine getirdiğini düşündüğünü ifade etmiştir. Buna karşılık iktidarın esas amacının İBB yönetimini yeniden ele geçirmek olduğunu düşünenlerin oranı ise  yüzde 34,5.

İTTİFAKLARIN OYUNU KARARSIZLAR  BELİRLEYECEK 

Ankette yer alan Erken seçim sorusunda isteyenlerin oranı ise yüzde 55, erken seçimi gereksiz bulanların oranı yüzde 41; Aralık ayı itibariyle Millet İttifakı,Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde ölçülmektedir. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı yüzde 40,8, Cumhur İttifakı yüzde 34,8 seviyesinde ölçülmektedir.  Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Ekrem İmamoğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 41’i İmamoğlu’nu, yüzde 10’u Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etmektedir. Kararsızım diyenler yüzde 1,6; oy kullanmam diyenler yüzde 8,6 seviyesindedir.

İKİNCİ TURDA EKREM İMAMOĞLU ÖNDE 

İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olarak ölçülmüştür. Olası bir cumhurbaşkanlığı seçimi 2 turunda Ekrem İmamoğlu, Erdoğan’a 17 puan üstünlük sağlamaktadır. “Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 61,9’u muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 38,1’dir.

ERDOĞANA OY VERMEM ÇÜNKÜ...

Seçmenlerin yüzde 61’i “Türkiye kötü yönetiliyor”, yüzde 25’i “iyi yönetiliyor” demektedir. Kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilendirilmektedir. “Erdoğan’a asla oy vermem” diyenlerin çoğunluğu ülkenin iyi yönetilmediği eleştirisini dile getirerek tutumlarını gerekçelendiriyorlar. Bu görüşte olanların bir kısmı 20 yıllık yönetimden rahatsızlığını dile getirirken, daha geniş bir kısım özellikle son üç yıldaki yönetim biçiminin altını çizmektedir. “Erdoğan’a asla oy vermem” diyen ikinci en geniş seçmen kümesi, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı nedeniyle Erdoğan’ı cezalandırma tutumu sergileyenlerden oluşmaktadır.  “Erdoğan’a asla oy vermem” diyen üçüncü seçmen grubunun temel motivasyonu demokrasi, insan hakları, hukuk devletinin işleyişi, adaletsizlik gibi alanlardaki uygulamalara yönelik tepki olarak özetlenebilir. Öte yandan anti-demokratik yönetimden şikayet etmekle birlikte özel olarak Erdoğan’ın yönetim tarzından rahatsız olan, “tek adam yönetimi” ve başkanlık sistemine eleştirel yaklaşan bir seçmen kümesi de söz konusudur.

ERDOĞANIN SEÇMENİ: 'MİADINI DOLDURDU'

Son olarak, özellikle geçmişte Erdoğan’a ve AKP'ye oy vermiş ama bugün asla oy vermem diyen bir seçmen kümesi “Erdoğan’ın artık miadını doldurduğunu” ifade etmektedir. “Dört dönem oy verdim, artık vermem” ya da “bu kadar yeter artık yeni birisi gelsin” ifadeleriyle özetlenebilecek bu seçmen kümesinin destekleyebileceği yeni bir isim olmaması durumunda eski oy davranışını devam ettirmesi söz konusu olabilir.

EKONOMİ DÜZELSE BİLE İKTİDARIN OYU ARTMAZ

Vatandaşlara “asgari ücrete yapılan zam ve son dönemdeki ekonomik düzenlemelerin iktidarın oy oranında bir artışa yol açtığını ya da açacağını düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru sorulmuştur. Buna göre seçmenlerin yüzde 68’i iktidarın oy oranında anlamlı bir artış olacağını düşünmediğini ifade ederken, yüzde 25’lik bir kesim iktidarın oy oranını arttıracağını öne sürmüştür.Seçmenlerin yüzde 74’ü Türkiye’nin geçen yıla göre daha kötü bir durumda olduğunu düşünüyor. Seçmenlerin yüzde 58’i Türkiye’nin önümüzdeki yıl içinde daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Gelecek yılın daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 21Seçmenlerin yüzde 51,2’si geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirmektedir. Her 100 seçmenden 60’ı kendisinin ve ailesinin gelir durumunun geçen yıla göre daha kötü olduğunu ifade ediyor.