ZDF yayıncısı için yapılan tahminlere göre merkez sol Sosyal Demokratlar (SPD), Merkel'in CDU/CSU muhafazakar bloğunun yüzde 24,5'inin önünde, oyların yüzde 26,0'ını aldı. Ancak her iki grup da bir sonraki hükümeti yönetebileceklerine inanıyor.

Her iki büyük blok da çoğunluğa sahip değil ve her ikisi de son dört yıldaki garip "büyük koalisyonu" tekrarlamakta isteksizken, en olası sonuç, Sosyal Demokratlar veya Merkel'in muhafazakarları tarafından yönetilen üç yönlü bir ittifak.

ALMANYA ‘SOLA’ DÖNÜYOR

Yeni bir koalisyon üzerinde anlaşmaya varmak aylar alabilir ve bu koalisyon, muhtemelen daha küçük Yeşiller ve liberal Hür Demokratları (FDP) içerecek. Sosyal Demokratların şansölye adayı Olaf Scholz, oylamadan sonra diğer adaylarla yaptığı yuvarlak masa tartışmasında, "Artık tüm anketlerde öndeyiz" dedi.

Daha önce sevinçli SPD destekçilerine hitap ettikten sonra, "Almanya için iyi, pragmatik bir hükümete sahip olduğumuzdan emin olmak için cesaret verici bir mesaj ve açık bir görevdir" diye ekledi. SPD'nin yükselişi, Almanya için sola bir dönüşün habercisi ve 2017 ulusal seçimlerinde yüzde 20,5'lik sonucunu iyileştirmek için sadece üç ayda yaklaşık 10 puan destek toplayan parti için dikkate değer bir geri dönüşe işaret ediyor.

'PES ETMEYECEĞİZ'

63 yaşındaki Scholz, Willy Brandt, Helmut Schmidt ve Gerhard Schroeder'den sonra savaş sonrası dördüncü SPD şansölyesi olacaktı. Merkel'in kabinesinde Maliye Bakanı, Hamburg'un eski belediye başkanı. Scholz'un muhafazakar rakibi Armin Laschet, destekçileri bastırılmış olsa da bloğunun henüz mağlubiyeti kabul etmeye hazır olmadığının sinyalini verdi.

60 yaşındaki Laschet yuvarlak masaya verdiği demeçte, "Şansölyelik koltuğuna oturan her zaman ilk sıradaki partiden olmadı. Her ortağın dahil olduğu, herkesin görünür olduğu bir hükümet istiyorum. Sadece şansölyenin parlayacağı bir hükümet istemiyorum" dedi.

Reuters