Yasak, Azerbaycan'ın zafer yürüyüşü düzenleyeceği gün yürürlüğe girmesi sebebiyle bazı analistler domates yasağını bir karşı saldırı olarak görüyorlar. Azerbaycan'daki Bakü Ekonomi Araştırma Merkezi'nde politika analisti olan Gubad Ibadoğlu AFP haber ajansına verdiği demeçte, ambargonun "Rusya'nın Azerbaycan'ın zafer geçidine verdiği yanıt" olduğunu söyledi.

YETKİLİ: YAYILMAYI ÖNLEMEK İÇİN

Ancak Rus tarım yetkilisi olan Rosselkhoznadzor, son teslimatta tehlikeli maddeler tespit ettikten sonra böcek ilaçlarının Rusya'ya ‘ithalatını ve yayılmasını önlemek’ için yasağın gerekli olduğunu söyledi. Azerbaycan'ın domatesleri Rusya'ya tedarik edilen meyve sebzelerin yüzde 30'undan fazlasını oluşturmaktadır.

RUSYA KAFKASYA’DA GÜÇ GÖSTERİSİ YAPMAK İSTİYOR

Azerbaycan 1991'de bağımsızlığını ilan edene kadar Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı ve Rusya, yaklaşık 10 milyon nüfuslu ülkeyle uzun zamandır ticaret ortağıydı ve petrol ürünleri Azerbaycan'ın en büyük ihracatıdır. Rusya, Kafkasya bölgesinde güçlü olmaya devam ettiğini göstermek istiyor. Analist Gubad Ibadoğlu, Ermenistan'ın silah tedarikçisi olan Rusya'nın, Azerbaycan'ın zafer yürüyüşü sırasında ele geçirdiği Ermeni askeri teçhizatının sergilenmesini bir küçümseme olarak göreceğini sözlerine ekledi.