TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Edirne’nin Keşan ilçesindeki bir otelde düzenlenen programda sivil toplum örgütü temsilcileri ve Trakya’da görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.

'ARTIK OYLARA YÖNELİK ÖZEL BİR DÜZENLEME YOK'

Mustafa Şentop, AK Parti ve MHP’nin Meclis başkanlığına sunduğu seçim kanunu değişikliği teklifine değinerek şunları söyledi:

Türkiye’de zaman içerisinde birçok değişiklikler yapıldı. Ama 1982’den itibaren milletvekili seçimi kanununda barajın düşürülmesiyle ilgili ilk düzenleme bu. Bu açıdan bunun kıymetli olduğunu düşünüyorum.

Öbür taraftan barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye indirme konusunda yapılan değerlendirmelerde gözden kaçmaması gereken bir husus da ittifaklar dolayısıyla, ittifaka dahil olan partiler bakımından barajın esasen sıfır olduğu yani ittifaka giren bir parti için baraj söz konusu değil, ittifak açısından yüzde 7 baraj düşünülüyor.

Ben seçim kanunundaki değişiklikleri genel olarak olumlu buluyorum. Partilerin bir araya geldiğinde toplam oyları arasındaki mukayese kaldırılıyor.

'HESAPLAMA MESELESİ FARKLILIĞI'

Şimdi her partinin kendi oyu üzerinden bir değerlendirme yapılacak. Burada sadece bir hesaplama meselesi farklılığı var.

Eskiden bir artık oy varmış, kenarda kalmış kullanılmayacakmış gibi değerlendirme yanlış. Öyle bir oy yok. O konu sadece 1969’da konuşulmuş. Onun dışında seçim mevzuatımızda zaten artık oylara yönelik özel bir düzenleme yok.