Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret için “Bunun vakti aralıktır” açıklaması TBMM Genel Kurulu’nda tartışmalara neden oldu. CHP, AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun dünkü “Asgari ücretlilerin durumu ele alınacak” açıklamasını hatırlatarak, “Neden halkın duygularıyla dalga geçiyorsunuz” tepkisini gösterdi. Akbaşoğlu ise “Gerektiğinde asgari ücretle ilgili değerlendirmenin de yapılacağını ifade ettim. Gerektiğinde bu değerlendirmenin yapılacağını ifade ediyor Sayın Cumhurbaşkanımız. Aynı şeyi söylüyoruz ama siz yanlış anlamışsınız. Siz çarpıtmaya çalışıyorsunuz” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç “Tayyip Erdoğan size diyor” diye konuştu. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da, “İnsanları ümitlendiriyorsunuz. Şimdi, Cumhurbaşkanı çark ediyor, arkasından siz de çark ediyorsunuz, hiç olmazsa sözünüzün arkasında durun” tepkisini gösterdi.


TBMM Genel Kurulu’nda, seçim mevzuatında değişiklik teklifinin görüşmeleri devam ederken asgari ücrette artış yapılıp yapılmayacağına ilişkin tartışma çıktı. HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün yaptığı asgari ücret açıklamasını anımsattı. Oluç, şunları söyledi:

“Bir kavram var İngilizce ’de ‘post truth’ şeklinde kullanılıyor yani gerçeklik ötesi. Bu kavram bütün dünyada çok popüler oldu son zamanlarda, hatta yılın kavramı seçildi birçok ülkede. Bu ‘post truth’ yani gerçeklik ötesi: Gerçeklerin ters yüz edilmesi yoluyla hileli ifadeler kullanmak anlamına geliyor… Son ‘post truth’ örneğini de Sayın Akbaşoğlu buradayken yüzüne söyleyeyim. Birkaç gündür, geçtiğimiz haftadan beri Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekilleri -önce Sayın Cahit Özkan'dı, sonra da Sayın Akbaşoğlu- basın toplantısı yapıp asgari ücretle ilgili ‘İnşallah yılın ortasında yeni değerlendirmeler yapacağız’ şeklinde açıklamalar yaptılar ve halkı gerçekten aldatmaya tevessül ettiler. Niye diyeceğim, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan demiş ki: ‘Ben vatandaşıma onu aldatacak yani yapmayacağımız veya yapamayacağımızı bir şey söylemeyi doğru bulmam, asgari ücreti tespit için bir Komisyon var, bunun vakti aralıktır.’ Buyurun, herhâlde bir uyumsuzluk var Grup Başkan Vekilleri ile Cumhurbaşkanı arasında.”

ÖZKOÇ: "NEDEN HALKIN DUYGULARIYLA, ALGISIYLA GERÇEKTEN BÖYLE DALGA GEÇİYORSUNUZ"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun dün asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamayı hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Sayın Akbaşoğlu, daha dün asgari ücretle ilgili ek zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya şöyle karşılık vermiştiniz: ‘Asgari ücretle de ilgili inşallah değerlendirmeler yapılarak yılın ikinci yarısında, 1 Temmuz’da memur ve emeklilerimize biliyorsunuz bir maaş artışı söz konusu olacak. Hem enflasyon artı yüzde 6 ilave, bununla beraber de bir refah payını da içine alacak şekilde temmuzda memur ve emeklilerimize bir maaş düzenlemesi yapılacak. Bu bağlamda, asgari ücretli kardeşlerimizin durumu da ele alınarak bu değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşılacak’ demiştiniz. Bugün Sayın Recep Tayyip Erdoğan yani AKP Genel Başkanı bunun doğru olmadığını söylüyor. ‘Asgari ücret için vakti geldiğinde tartışılır ama bu henüz bizim programımızda yok’ diyor. Üç dört ay önce de biliyorsunuz ‘EYT sorununu çözeriz, çözüyoruz’ demiştiniz, hemen arkasından, Çalışma Bakanı aynı gün ‘Böyle bir çalışmamız yok’ demişti. İnsanlar açlıkla, hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Neden halkın duygularıyla, algısıyla gerçekten böyle dalga geçiyorsunuz, bunu kamuoyuna açıklarsanız çok seviniriz."

AKBAŞOĞLU: "GEREKTİĞİNDE ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMENİN DE YAPILACAĞINI İFADE ETTİM"

Tepkiler üzerine AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “...Sayın Cumhurbaşkanımızın beyanını tekrar ederek, gerekirse, gerektiğinde asgari ücretle ilgili değerlendirmenin de yapılacağını ifade ettim. Bakın, ne demişim burada, aynı şeyi söyleşim: …Aynı zamanda, asgari ücretle ilgili gündeme getirilen hususlar var, bunun da yıl ortasında değerlendirilebileceğini Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etmişlerdi, bunu aynen tekrarlıyorum; bu kadar” sözleriyle çark etti.

Özkoç, “Öyle bir şey demiyor yani Tayyip Bey öyle bir şey demiyor; bizim dediğimiz o, bugünkü açıklamasında Tayyip Bey öyle bir şey demiyor” sözleriyle Akbaşoğlu’na tepki gösterdi.

Oluç da, “…Sayın Akbaşoğlu o cümleyi okudu, hakikaten okuduğu gibi: ‘Bunun da yıl ortasında değerlendirileceğini Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etmişlerdir’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanı da diyor ki: ‘Ben vatandaşıma onu aldatacak yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam, bunun vakti aralıktır.’ Yani siz diyorsunuz ya ‘Cumhurbaşkanı söyledi.’ O da diyor ki: ‘Hayır ya, bunun vakti aralıktır.’ Yani aranızda bir uyumsuzluk var, Cahit Özkan, siz ve Cumhurbaşkanı arasında; ben bunu anlatıyorum, siz de aynı şeyi tekrar ediyorsunuz. Cumhurbaşkanı dememiş yani öyle” diye konuştu.

AKBAŞOĞLU'NDAN GERİ ADIM

Akbaşoğlu da “Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Bu konuyla ilgili olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara kapalı değiliz, bu değerlendirmeyi yaparız’ diye bu konuyla ilgili, evet, aralıkta, aynı şekilde, hakikati ortaya koyuyor. Hiçbir zaman milletimizi kandırmamıştır, aldatmamıştır, ne söz verdiyse yapmıştır. Aralık ayında...” dedi. CHP ve HDP sıralarından Akbaşoğlu’na tepki geldi.

Oluç, “İşte, size diyor, size diyor ‘Kandırmayın milleti’ diyor. Bunu söylüyor ‘Vatandaşı aldatacak bir şey söylemeyin’ diyor” derken; Özkoç ise “Size diyor, size diyor. Tayyip Erdoğan size diyor” dedi.

Akbaşoğlu ise “Bakın, aralık ayında bu görüşmeler yapılıyor...Bu noktada da gerektiğinde bu değerlendirmenin yapılacağını ifade ediyor Sayın Cumhurbaşkanımız. Aynı şeyi söylüyoruz ama siz yanlış anlamışsınız. Siz çarpıtmaya çalışıyorsunuz” diye konuştu.

Akbaşoğlu’nun sözlerinin ardından genel kurul salonundaki tansiyon yükselmeye devam etti.

Oluç, “'Aldatmayın milleti' diyor, 'Aldatmayın' diyor. Sataşıyor efendim 'çarpıtma' diyor. Cumhurbaşkanı 'Aldatmayın milleti' diye size seslenmiş, size, bana değil. 'Aldatmayın' diyor ya! Ayıptır ya” dedi. Özkoç da "Size diyor ki: 'Aldatmayın milleti'” diyerek Akbaşoğlu'na tepki gösterdi.

Akbaoğlu ise “Size söylüyor, size söylüyor size” dedi.

İktidar ve muhalefet partisi milletvekilleri arasındaki tartışma devam etti.

USTA: "CUMHURBAŞKANI ÇARK ETTİ, ARKASINDAN SİZ DE ÇARK EDİYORSUNUZ"

Tartışmaların devam etmesi üzerine söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Akbaşoğlu’nu sert sözlerle eleştirdi. Usta, şöyle konuştu:  

“Sayın Akbaşoğlu şunu söylüyor Sayın Başkanım, diyor ki: ‘Ben vazgeçmedim, Cumhurbaşkanı söylediğinden vazgeçti, ben de onu takip ediyorum’ diyor…Ya ‘Değerlendireceğiz’ diyorsunuz yani ‘Değerlendireceğiz’ demek, bu ümidi insanlara vereceksiniz. Bakın, bugün memlekette insanlar 313 bin lira alan Bakan Yardımcısının durumunda değil Sayın Akbaşoğlu. Açlık sınırının altında bu memlekette 50 milyon insan var, öyle 10 milyon, 20 milyon filan değil. Şimdi, insanlar bir şey bekliyor: Hükûmetin en tepesindeki insan, ondan sonra siz onların vekilleri olarak veya işte temsilcileri olarak bir şeyler söylüyorsunuz, insanları ümitlendiriyorsunuz. Şimdi, Cumhurbaşkanı çark ediyor, arkasından siz de çark ediyorsunuz, hiç olmazsa sözünüzün arkasında durun.”

Usta’nın sözleri üzerine AKP İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, “Cumhurbaşkanı çark etmez ya, bu nasıl bir kelimedir. Cumhurbaşkanı çark eder mi? Bu nasıl bir Türkçe ya” savunması yaptı.

Usta ise "’Ben istiyorum ama Cumhurbaşkanı vazgeçti’ deyin. Bugünkü beyanatınız şudur: ‘Ben vazgeçmedim, Cumhurbaşkanı sözünden vazgeçti, ben de onu takip ediyorum’ diyor Sayın Akbaşoğlu” karşılığını verdi.

Akbaşoğlu ise “Sayın Başkanım, bu sözleri hiçbir şekilde kabul etmemiz mümkün değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız ne söz verdiyse bunu yerine getirmiştir ve yerine getirecektir. Bu konuyla ilgili 5 adım atacağımızı ifade ettik. Bu konuyla ilgili, asgari ücrete ilişkin gerektiğinde değerlendirmenin yapılabileceğini söyledik. Burada çarpıtanlar biz değiliz, bizim aramızda da tam bir uyum söz konusudur. Bunun dışındaki değerlendirmeleri kabul etmediğimizi ifade etmek isterim” savunması yaptı.

Bunun üzerine Usta, “Ya, verdiği 3600 sözlerini de biliyoruz. 3600 sözlerini 2018 seçimi öncesinde verdiniz ya! Hangi sözü tuttunuz? Ayıptır! Milletin duygularıyla oynamayın bari ya! Ayıptır ya, ayıptır! İnsanlar açlıkla imtihan oluyor” tepkisini gösterdi.