3 başbakan, Rusya'nın işgalinden bu yana Ukrayna'yı ziyaret eden ilk liderler oldu. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, paylaştığı tweette, Ukrayna'yı kaybederse Avrupa'nın asla eskisi gibi olmayacağını söyledi. Bunun yerine, "eski benliğinin yenilmiş, aşağılanmış bir Avrupa" olacağını yazdı.

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Twitter'da Rusya'ya karşı "yıkıcı" yaptırımların tartışıldığını ve "Rusya'nın terörizmin sponsoru olarak tanınması" konusunda görüşüldüğünü yazdı.

TOPLANTI SIRASINDA DUYULAN PATLAMALAR

Görüşmeler sürerken, başkentin batı ucundaki çatışmalar nedeniyle Kiev'in her yanından yüksek sesli patlamalar duyuldu. Avrupa Birliği, politikacıların belirli bir görev üstlenmediğini, ancak Brüksel'deki liderlerin geçen hafta Paris’te düzenlenen gayrı resmi bir AB zirvesinde belirtildiği gibi geziden haberdar olduklarını açıkladı.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marcin Przydacz, gezinin riskli olduğunu kabul etti, ancak "değerler uğruna almaya değer" dedi. BBC Avrupa Editörü Katya Adler'in bildirdiğine göre, liderler trenle seyahat etmeye karar verdiler çünkü Polonya askeri jetiyle uçmak Rusya tarafından tehlikeli derecede kışkırtıcı olarak görülebilirdi.

‘BARBAR RUS SALDIRISI’

Üç başbakana Polonya'nın iktidardaki Hukuk ve Adalet partisinin lideri Jaroslaw Kaczynski de katıldı. Polonyalı yetkililer, merhum ikiz kardeşi ve eski cumhurbaşkanı olan Lech Kaczynski'nin 2008'de Rusya'nın işgali sırasında Gürcistan'a bir başka riskli geziye katıldığına dikkat çekti. Kiev'deki görüşmede Kaczynski, Ukrayna'ya askeri kapasiteye sahip uluslararası bir barışı koruma misyonunun gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Her üç lider de son haftalarda Ukrayna'nın sesli destekçileri oldu. Slovenya başbakanı geçen hafta AB'nin Ukrayna'ya sonunda üyelik verileceği konusunda güçlü bir mesaj göndermesi gerektiğini söyledi. Çek Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, ziyaretin Ukrayna ile dayanışma göstermek için güçlü ve önemli bir jest olduğunu söyledi. BBC'ye verdiği demeçte, "Ukrayna'nın güvenliği Avrupa güvenliğidir; bu nedenle barbar Rus saldırısından kurtulmalarına yardımcı olmak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız" dedi. (BBC)