Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak ve Suriye'ye dönük sınır ötesi harekat yetkisini iki yıl daha uzatacak olan tezkere görüşmeleri bugün. Siyasi partilerin bir kısmı tezkereye 'Evet' derken bir kısmı da 'Hayır' çağrısında bulundu. Meclis'teki siyasi partilerin yanı sıra 16 Sivil Toplum Örgütü de 'tezkereye hayır' çağrısı yaptı.

CHP 'HAYIR' DİYECEK

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında gündeme alınan Cumhurbaşkanlığı tezkeresine ilişkin partinin tutumunu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıkladı. Özel tezkereye “Hayır” oyu vereceklerini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin bugünkü grup toplantısında, "Biz senin her dediğinin altına mühür mü basacağız?" diye sordu.

MHP 'EVET' DİYECEK

Cumhur İttifakı ortağı MHP de tezkereye “Evet” oyu verecek partiler arasında yer alıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün yaptığı partisinin grup konuşmasında tezkereye “önşartsız” evet diyeceklerini açıkladı. Bahçeli, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesini temel alan tezkereye önşartsız evet diyeceğimizi, bu konunun tartışılacak, konuşulacak, müzakere edilecek bir yanının olmadığını kararlılıkla beyan ediyorum” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ: ELEŞTİRİLERİMİZ BAKİ KALMAKLA BİRLİKTE EVET

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, "Eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi söylemek isterim" diyerek partisinin tavrını açıkladı.

HDP: İKTİDARIN GİDİŞ TEZKERESİ

Meclis'in 3'üncü büyük partisi HDP ise tezkereye 'hayır' diyor.  HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin bugünkü grup toplantısında, "Bu tezkere, iktidarın gidiş tezkeresidir" dedi.

DEVA: 'EVET' DİYECEĞİZ

DEVA Partisi’nin Suriye ve Irak tezkerelerine ilişkin tutumunu İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu açıkladı. DEVA’nın tezkereye “Evet” oyu vereceğini belirten Yeneroğlu Meclis’te konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ülkemize yönelen tehditlerin bertaraf edilmesi, askeri mevcudiyetimizin kesintiye uğramaması, o bölgelerde görev yapan askerilerimizin güvenliği için 'evet' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

TİP: AMASIZ FAKATSIZ HAYIR

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise tezkereye hayır diyeceğini açıkladı. TİP Sözcüsü ve  İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, "Tezkereye amasız fakatsız ‘Hayır’ diyoruz. Yoksul halk çocuklarının başka ülke topraklarında göz göre göre ölüme gönderilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

EMEK PARTİSİ: HAYIR DİYORUZ!

Cumhurbaşkanlığı tezkeresine 'Hayır' oyu verilmesinin gerektiğini belirten siyasi partiler arasında EMEK Partisi (EMEP) de yer aldı. EMEP Başkanı Ercüment Akdeniz, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Libya’dan Afganistan’a Suriye’den Irak’a kadar Türkiye halkının çıkarı savaş tezkerelerinde değil barış tezkerelerindedir. 'Evet' diyen muhalefet partileri de tek adam yönetimine yedeklenmiş demektir. EMEP olarak 'hayır' diyoruz" ifadelerini kullandı.

TKP: ERDOĞAN'A YETKİ VERMEK SUÇTUR

Türkiye Komünist Partisi (TKP) de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada tezkereye 'hayır' diyeceklerini duyurdu. Açıklamada, "Sınır ötesi operasyon için Erdoğan'a yetki verecek oylama öncesi uyarıyoruz. Bırakalım askeri operasyonu, Erdoğan'a bu ülkenin bir kırık dalını yerden kaldırmak için dahi yetki vermek suçtur. AKP ile bir konuda bile işbirliği yapmak, AKP'nin tüm suçlarına ortak olmak demektir" denildi.

SOL PARTİ: İKTİDARA YETKİ VERİLEMEZ, TEZKEREYE HAYIR!

SOL Parti, Irak ve Suriye’ye askeri operasyon yetkisini iki yıl daha uzatacak tezkereye 'hayır' dedi. Açıklamada, "AK Parti ve Erdoğan’ın ülkeyi yönetme ehliyeti yoktur! Böyle bir iktidara hiçbir yetki verilemez, savaş yetkisi hiç verilemez!" ifadeleri kullanıldı.