Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 2021 Nobel Barış Ödülü’nün gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a verilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bilgin, ödülün iki gazeteciye verilmesinin anlamlı bir duruş olduğunu belirterek, “Bu ödül kararı tüm dünyanın basın özgürlüğünü ve gazetecileri korumaya ihtiyacı olduğunun kanıtıdır” dedi. Bilgin’in açıklaması şöyle:

"GAZETECİLİĞİN BARIŞ, DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI İÇİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNUN KANITIDIR"

 “Bu ödül basın özgürlüğü için mücadele eden tüm gazetecileri temsilen iki meslektaşımıza verildi. Bu karar hem gazeteciliğin tüm dünyada ne kadar zor koşullar altında yapıldığının hem de barış, demokrasi ve insan hakları için ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır.

İşleyen bir demokrasi için basın özgürlüğünün gerekliliğinin bir kanıtı olan bu kararla, Maria Ressa ve Dmitry Muratov gibi gazetecilerin otoriterliğin yükselişine karşı çalışmalarının ödüllendirilmesi, dünyanın her köşesinde bu alanda yılmaz bir uğraş içerisindeki gazetecileri korumada anlamlı olduğu kadar, özgür ve araştırmacı gazeteciliğin her zamankinden daha önemli olduğunun uluslararası teyididir.

Nobel Komitesi'nin basın açıklamasında vurgulandığı gibi, iki gazetecinin demokrasi ve kalıcı barışın önkoşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarını takdirle karşılıyoruz. Gazeteciler Cemiyeti'nin, Nobel Komitesi'nin habercilerin haberlere olan uyanık bağlılığını, insanların gelişmelerden haberdar olma hakkını ve demokrasi ile küresel barış için serbest bilgi akışının önemini göz önünde bulundurduğunu görmek açıkçası bize büyük memnuniyet kaynağı oldu."