İstanbul'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi’nin yürüttüğü Tokatköy kentsel dönüşüm projesi kapsamında evler tahliye edilip, yıkılıyor. Yıkım için Tokatköy Mahallesi gece saat 03.30 sıralarında polis tarafından ablukaya alındı.
Mahalleli, kentsel dönüşüm projesine karşı başlatılan hukuki süreçler devam etmesine ve mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen belediyenin evleri zorla tahliye ederek, yıkmak istediğini söylüyor.

MAHALLEYE GİRİŞ-ÇIKIŞ KAPATILDI

Gece saatlerinde yüzlerce polis, çok sayıda TOMA ve zırhlı aracın geldiği mahallede sokaklara barikatlar kuruldu. Mahalle giriş-çıkışlara kapatıldı. Polis bazı evlerin kapılarını koçbaşıyla kırarak içerip girip, aileleri zorla dışarı çıkarıyor.

238 KONUT YIKILMAK İSTENİYOR

Kentsel dönüşüm kapsamında olan Tokatköy’de 238 konutun yıkılarak yerine 776 konut ve 47 işyeri inşa edilmesi planlanıyor. Belediye, 238 yapının tamamının ruhsatsız ve imar durumuna aykırı olduğunu iddia ediyor. Mahalleli ise belediyenin iddiasını tapularıyla yalanlıyor.

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, imar planının parsel bazında yürütmesini durdurdu.
Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yaparak, ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekti. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, ‘halk yararına olmayan bir proje’ ifadelerine yer verildi. Beykoz Belediyesi ise biran önce yıkımları tamamlamak istiyor.