Pandemi nedeniyle kapanma döneminde popülerliği artan internetten alışveriş, sektörün hacmini genişlettiği gibi birçok kişiye de ekmek kapısı oldu. Ancak 2022'de 'düşük ücret' gerekçesiyle Trendyol Express kuryeleri greve giderken HepsiJet, Scotty, Aras Kargo, Sürat Kargo, Yurtiçi Kargo, Yemeksepeti ve Banabi çalışanları da kontak kapattı.

TRENDYOL 'PES' ETMİŞTİ

Eylemlerin ardından Trendyol, "2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hak edişinin aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır" açıklamasında bulundu.

ZAM OYUNU ORTAYA ÇIKTI

Ancak iddiaya göre, Trendyol 2021 yılının mart ve ağustos aylarında kurye ücretlerini 2 kez düşürdü. Yeni yılda uygulanacak zam oranıyla bir kuryenin 2021 yılının başlarında kazanacağı ücretle 2022’de kazanacağı ücret yaklaşık olarak aynı olacak. TÜİK’e göre yıllık yüzde 48,69 oranında yükselen enflasyon karşısında kuryelerin kazancı ise eridi.

SİGORTASIZ ÇALIŞIYORLAR

Bununla birlikte günde ortalama 700-800 lira kazanan bir kuryenin giderleri şunlar: araç bakım, zorunlu sigorta, yakıt, yemek, yüzde 18 gelir vergisi, BAĞ-KUR. Herhangi bir kaza durumunda kuryeler kendi şahıs şirketlerine bağlı oldukları için tedavi süresince gelir kaybı yaşıyorlar. Kuryeler; sigortasız, sendikasız ve güvencesiz çalışıyor.

ÇİNLİ DEVE AİT

2009’da kurulan 78 milyon lira kayıtlı sermayesi Trendyol'un yüzde 86.5'i Çinli alışveriş platformu Alibaba'ya ait. Şirketin kalan yüzde 6.96'sı Demet Mutlu'ya, yüzde 5.55'i Evren Üçok'a, yüzde 0.78'i Begüm Tekin'e, yüzde 0.21'i Zeki Güçlü Kaya'ya ait olduğu biliniyor. Şirketin kurucusu Demet Mutlu ile Evren Üçok, geçen yıl boşanmıştı.