Üst düzey bir Türk yetkili, Middle East Eye'a verdiği demeçte, Türkiye'nin Rusya'nın iddia ettiği gibi ikinci bir Rus yapımı füze savunma sistemi S-400 satın almak için anlaşma imzalamanın son aşamasında olmadığını söyledi. Yetkili, Moskova ile müzakerelerin durumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

YAPTIRIM ÜZERİNE YAPTIRIM 

Pazartesi günü, Rus devlet silah tedarikçisi Rosoboronexport'un Genel Müdürü Alexander Mikheev, Türkiye ile Rusya arasında S-400'lerin yeni tedarikine ilişkin istişarelerin son aşamada olduğunu söyledi. Rus devlet medyasına göre, “Ve yakın gelecekte ortaklarla resmileştirmek ve bir sözleşme imzalamak için çıkacağız” dedi.

Washington, ilk S-400 sistemini almak için yaptığı ilk anlaşma nedeniyle Rusya ile önemli askeri işlemleri yasaklayan ABD yasası uyarınca Aralık ayında Türk yetkililere yaptırımlar uygulamıştı. Türkiye, S-400'ler aracılığıyla olası Rus casusluğuna ilişkin endişeler nedeniyle 2019 yılında Pentagon tarafından beşinci nesil F-35 savaş uçağı programından da çıkarıldı.

‘’RUSYA İLİŞKİLERİMİZİ ZEDELEMEYE ÇALIŞIYOR’’

Türk yetkililer, sorunu çözmek için bu yılın başlarında Biden yönetimiyle bir dizi görüşme yaptı, ancak her iki taraf da yaptırımları kaldıracak bir çözüme ulaşamadı. Türk yetkili, Rusya'nın ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve Washington'la çözülmemiş sorunlar arasında Türkiye aleyhine yanıltıcı açıklamalar yaparak bir algı operasyonunu yönetmeye çalıştığına inanıyor. Yetkili, "Ruslar ABD ile ilişkilerimizi zehirlemeye çalışıyor" dedi.

Türkiye, Washington ile herhangi bir gerilimi önlemek için hali hazırda satın aldığı S-400 sistemini henüz tam olarak devreye sokmadı. Rusya'nın Ankara ile yaptığı ilk anlaşma, S-400 sisteminin ikinci alımıyla Türkiye'ye teknoloji transferi ve ortak üretim fırsatları sağlamaktı. Ancak Ankara'daki Türk yetkililer, Rus liderliği tarafından güçlü bir siyasi irade olmadıkça Rusya'nın Türk meslektaşlarına bu tür kritik teknik bilgileri sağlayacağından şüpheli.

, (Middle East Eye)