Şimdiye kadar, hepsi geçen ay ayrı ayrı ortadan kaybolan Filistinlilerin birbirleriyle bağlantılı olmadığı görülüyor. Kayıp kişilerden ikisi öğrenciydi, diğerleri ise yıllardır Türkiye’de çalışıyordu.

'HER SAAT TAKİP EDİYORUZ'

Davayı yönetmek için oluşturulan bir Filistin kriz odası, Türkiye'nin iç ve dışişleri bakanlıkları ve güvenlik servisleriyle üç toplantı yaparak yetkililere mevcut tüm bilgileri aldı.

Filistin merkezli haber ajansı Wafa'nın bildirdiğine göre, Çarşamba günü, işgal altındaki Kudüs'teki Türk başkonsolosu Ahmet Demirer, kayıp Filistinlilerin hapishanelerde tutulmadığını ve hastanelerde veya devlet tesislerinde bulunamadığını söyledi.

Demirer, "İlgili Türk makamları, kayıplar hakkında somut bilgi edinmek için her türlü çabayı gösteriyor ve bu önemli konuyu günün her saatinde takip ediyor" dedi.

Filistin'in Türkiye Büyükelçisi Faed Mustafa Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin şimdiye kadar operasyonla ilgili iyi bir işbirliği yaptığını, ancak henüz daha fazla bilgi sağlamadığını ve kayıpların ardındaki koşullardan sorumlu olması gerektiğini söyledi.

AİLELERİ TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTİYOR

Filistin Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yapılan açıklamada, Filistinlilerden beşinin İstanbul'da kaybolduğunu, birinin Konya'da, bir diğerinin ise Türkiye-Yunanistan sınırında kaybolduğunu söyledi. En sonuncusu Cumartesi günü kayboldu. 

Kayıp isimlerin Muhammed Salhab, Alaaeddine Abdel-Latif Hamada, Abdel-Rahman Abu Nawa, Nahed al-Karfana, Ahmed al-Qishawi ve Fatima Gitawi olduğu belirtildi.

Ailelerinin üyeleri, kaderleri konusunda korkularını dile getirdiler. Üç yıl önce iş fırsatları aramak için Gazze'den Türkiye'ye giden makine mühendisliği mezunu Ahmed el-Qishawi'nin annesi, Filistin ve Türk hükümetlerine oğlunu bulmak için tüm imkanları kullanmaları için çağrıda bulundu.

Mahmud Ebu Nawa, Rai el-Yom haber sitesine, Türkiye'de sekiz yıldır emlakçılık yapan kardeşi Abdel-Rahman'ın, kaybolduğu sıralarda hiç görüşmediği bir kişiyle görüşme yaptığını söyledi.

BÜYÜKELÇİ: TÜRKİYE’DE GÖZALTINA ALINMIŞ OLABİLİRLER

Filistin'in Türkiye Büyükelçisi Faed Mustafa, kaybolanlar arasında görünür bir bağlantı olmadığını söyledi. Mustafa, "Farklı coğrafi bölgelerde ve farklı tarihlerde meydana geldiler ve bunların bireysel vakalar olduğunu söyleyebiliriz, ancak olayların arkasındaki koşullarla ilgili büyük soru işaretleri var" dedi.

Büyükelçi, somut bilgilerin yokluğunda, yedi kişinin Avrupa'ya gitmek için ayrılmasının mümkün olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak Türk makamları inkar etse de Filistinlilerin Türkiye'de gözaltına alınmış olma olasılığını görmezden gelmediğini söyledi.

Kaynak: Middle East Eye