Mısırlı bir kaynak Middle East Eye’a, "Mısır Komitesi" adlı bir grup Mısırlı yaklaşık altı ay önce Ankara'da üst düzey Türk yetkililerle görüştü ve 2013'teki askeri darbeden sonra Mısır'dan kaçanların bir listesini sundu.

"İSTİSNAİ YETKİLER KULLANILDI"

İki Türk kaynak, Ankara'nın mesleki niteliklerine göre taleplerini onaylamaya karar verdiğini söyledi. Türk kaynaklarından biri, "Hükümet istisnai yetkilerini kullanarak vatandaşlık verdi ancak bu kişilerin Müslüman Kardeşler ile bağlantılı olmadığını" söyledi.

ELEŞTİRİ TALİMATI

Türkiye ve Mısır son zamanlarda bağlarını düzeltmenin yollarını arıyor. Bu ayın başlarında, açık bir yakınlaşma girişiminde, dışişleri ve savunma bakanları da dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililer, alenen ilişkileri iyileştirmeye çağırdılar. Türkiye ayrıca, ülkede bulunan Mısırlı muhalif kanallardan, iki ülke arasında devam eden hassas müzakereler nedeniyle Sisi hükümetine yönelik eleştirilerini azaltmalarını istedi.

Ancak Türkiye'nin sürgünde yaşayan Mısırlılara vatandaşlık verme hamlesi, Ankara'nın ülkede Mısırlıların varlığını herhangi bir anlaşmanın parçası olarak tartışmayacağını gösteriyor.

"TALEP EDEMEZLER’’

Erdoğan'ın Ortadoğu meseleleriyle ilgili danışmanlarından Yasin Aktay, bu hafta başlarında yayınlanan bir köşe yazısında, ne Mısırlı sürgünlerin ne de Müslüman Kardeşler liderlerinin ilgili istihbarat kurumlarından geçen ikili görüşmelerde yer almadığını yazdı. Aktay, "İnsanlar, Türkiye'nin idam cezası alan ve adil ve şeffaf bir yargıdan yoksun hiçbir ülkeye vermeyeceğini bilmeli. Üstelik Mısırlı yetkililer mevcut görüşmeler sırasında böyle bir talepte bulunmadı ve talep edemezler’’ diye yazdı.

"BAZI KİŞİLERE KORUMA SAĞLANMIŞ OLABİLİR"

MEE'nin görüştüğü tüm kaynaklar, Türkiye'nin mevcut görüşmelerin bir parçası olarak Mısırlılara vatandaşlık verdiği yönündeki söylentileri yalanladı. Ancak Ankara'nın uygulamaları hakkında bilgi sahibi olan eski bir Türk yetkili, Türkiye'nin geçen yıl İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye çalışmadan önce Hamas yetkililerine de pasaport verdiğini belirtti.

Eski yetkili, "Hükümet burada da aynı şeyi yaparak bazı Mısırlılara nihai koruma sağlamış olabilir" dedi. (Middle East Eye)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com