ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'yi kararı tersine çevirmeye çağırarak, bir zamanlar ülkenin en popüler destinasyonu olan ama şimdi bir hayalet kasaba olan Kapalı Maraş'ı yeniden açmaya yönelik her türlü girişimin BM kararları ve barış görüşmelerini sürdürme taahhütleriyle çelişeceğini söyledi.

‘’ETNİK GERİLİMLERİ ALEVLENDİREBİLİR’’

Açıklamada, "ABD, bu endişeli durumu BM güvenlik konseyine havale etmek için benzer düşünen ortaklarla birlikte çalışıyor ve güçlü bir yanıt verilmesini isteyecek" denildi. Daha önce, AB'nin dış politika şefi Josep Borrell de endişelerini dile getirerek, hareketin savaşın harap ettiği ülkede etnik gerilimleri alevlendirme riski taşıdığını söyledi.

Borrell, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Erdoğan ve Tatar tarafından bugün açıklanan tek taraflı karar, adadaki gerilimi artırma ve Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ilişkin müzakerelere geri dönüşü tehlikeye atma riski taşıyor" şeklinde kaydetti.

AB: ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ

İki toplumun iki bölgeli bir federasyonda yeniden birleşmesini savunan Brüksel, adanın kalıcı olarak bölünmesine yol açacak bir çözümü tartışmayı reddetti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu ay 27 üyeli bloğun iki devletli bir çözüme karşı birleştiğinde ısrar ederek bunu asla kabul etmeyeceğini söyledi.

(Guardian)