Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KTTC) Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi'nin 9 Mart 2022 tarihli kararına göre ülkeye girişte kabul edilen aşılar içerisinde, Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen Turkovac bulunmuyor.

Üst Komite'nin aldığı ve KTTC Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan Karara göre, KKTC'ye giriş için kabul edilen, aralarında Hindistan, Rus ve Çin aşılarının bulunduğu 11 aşı arasında Türkiye'de Acil Kullanım Onayı verilen Turkovac yer almadı.

Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre; ülkeye girişte kabul edilecek aşılar ise şöyle sıralandı: Sinovac, Sinopharm (Verocell), Comirnaty (Pfizer/Biontech), Vaxzevria (Astrazeneca/Oxford),Covid-19 Vaccine Janssen/Johnson and Johnson, Sputnik V, Moderna, Novavax, Covishield (Astrazeneca/Oxford), Covaxin, Cansinobio.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARI PAYLAŞILMIYOR

KKTC Sağlık Bakanlığı kaynakları Turkovac ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) onay veya acil onay alınmadığı, Türkiye'de Acil Kullanım Onayı almasına karşın bilimsel verilerin uluslar arası bilim çevreleriyle paylaşılmadığı için listede almadığını belirtti.