Kimi inşaat firmalarının, borçlarından dolayı, satışını yaptıkları dairelerin tapularında bulunan ipotek ve hacizler nedeniyle çok sayıda aile ciddi sorun yaşıyor. Bu sorunu yaşayan isimlerden birinin de, Türkiye’nin en önemli iş insanlarının üyesi olduğu TÜSİAD’ın baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç olduğu belirlendi.

ŞİRKETE ÖDEMESİNİ YAPTI

İstanbul Anadolu 3. Tüketici Mahkemesinde yargılaması süren dosyada, Altınsaç, davalı konumdaki Emay İnşaat AŞ'nin yanı sıra iki bankaya karşı dava açmış durumda. Dava dosyasına göre Altınsaç, Emay İnşaat’ın Kadıköy’deki ‘Kentplus’ adlı projesinde daire satın almaya karar verdi. Taraflar arasında yürütülen görüşme olumlu sonuçlandı. Altınsaç ile inşaat şirketi 8 Mayıs 2015’te gayrimenkul satış sözleşmesi imzaladı. Altınsaç 1 milyon 11 bin liraya söz konusu dairesi satın aldı. Ödeme için 625 bin liralık kredi kullanan Altınsaç kalan kısmı ise peşin ödedi.

TAPUYU İPOTEKLİ HALDE ALDI

Daire, 28 Ocak 2018 günü Altınsaç’a eksiksiz bir biçimde teslim edildi. Tapu devri ise 7 Eylül 2018’de yapıldı. Ancak devrin yapıldığı süreçte, tapuda, özel bir bankanın verdiği yüklü miktardaki kredi nedeni ile ipotek söz konusuydu. Altınsaç, tapusu üzerindeki ipotek ve hacizlerin kaldırılmasını talep ettiyse de sorun çözülemedi.

‘HUKUKİ AYIP TEMİZLENSİN'

Tapu devrinin yapılmasından 2 ay sonra da Emay İnşaat, yaşadığı mali sıkıntıları aşamayınca konkordato talep etti. Yürütülen görüşmelerden olumlu sonuç çıkmayınca Altınsaç, dava açma yoluna gitti. Tüketici mahkemesinde açılan davada, dairenin Altınsaç’a ait olduğunun tespiti ile tapudaki ipoteklerin temizlenmesini istendi. Dava dilekçesinde, tapudaki ipotekler nedeni ile oluşan 'hukuki ayıbın' ortadan kaldırılması istendi.

BANKA: PROJEYİ FİNANASE ETMEDİK

TÜSİAD baş ekonomisti Altınsaç’ın, söz konusu daireyi alırken kredi kullandığı banka adına dava dosyasına sunulan savunmada özetle “Konunun bizimle ilgisi yok. Davacının kendi sorumluluğu. Banka olarak, söz konusu inşaat şirketinin projesini finanse etmedik. Dolayısı ile davacıya kullandırılan kredi de ‘bağlı’ kredi değil” denildi.

KURLARDAKİ YÜKSELİŞ ZORA SOKTU

Emay İnşaat AŞ adına yapılan savunmada ise, anılan dairenin Altınsaç’a eksiksiz bir biçimde teslim edildiği kaydedildi. Dilekçede ayrıca, kurlarda yaşanan yükseliş ve inşaat sektöründe yaşanan dalgalanma nedeni ile Emay İnşaat’ın da etkilendiği, bu nedenle konkordato talebinde bulunduğu vurgulandı. Dilekçede, inşaat şirketlerinin, vadeli satış yapılan daireler üzerini ipotek göstererek kredi kullanımının ise yaygın olduğu vurgulandı. Dilekçelerde, davanın reddine karar verilmesi istendi.

Duruşması kasım ortasında

Mahkeme, alınan bilirkişi raporu ile birlikte tarafların talep ve savunmalarını aldı. Davanın bir sonraki duruşması için 14 Kasım’a gün verildiği görüldü.