Rusya ile Ukrayna arasındaki krizde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 

Haber Global'de yer alan habere göre, Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te şiddetlenen çatışmalar nedeniyle, tahliye kararı alındı. Rusya destekli ayrılıkçıların Denis Puşilin, Donbas'taki kadın, çocuk ve yaşlıların geçici olarak Rusya'nın güneydoğusuna tahliye edilmeye başlandığını açıkladı. Puşilin, tahliye kararının Ukrayna ordusunun saldırı düzenleme olasılığı nedeniyle alındığının söyledi. 

'VATANDAŞLARA TAHLİYE EMRİ VERİLDİ'

Öte yandan Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentinde tahliye kararının ardından siren sesleri duyuluyor. Konu hakkında bilgi Reuters'a konuşan bir görgü tanığı tarafından verildi. 

Ukrayna'nın doğusu'ndaki ayrılıkçı bir başka bölge olan Luhansk Halk Cumhuriyeti de vatandaşlara tahliye emri verdi.

PUTİN: KİEV’İN YAPMASI GEREKEN..

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ide Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.

"Güvenlik garantisi üzerine NATO ile müzakerelere hazırız" açıklamasında bulunan Putin, şunları ifade etti:

Belarus ve Rusya sınırlarında artan NATO tehdidi dolayısıyla askeri işbirliğini arttıracak. Rusya ve Belarus'un ortak tatbikatı kimseye tehdit değildir.

ABD ve NATO ülkeleri henüz Rusya'nın temel taleplerini tam olarak anlamış değiller. Rusya ABD ve NATO ile öncelikli güvenlik garantilerimizin dikkate alındığı bir durumda müzakerelere hazırdır.

Tam olarak şu anda Donbas’taki durumun tırmandığını gözlemliyoruz. Kiev’in yapması gereken sadece, Donbas temsilcileri ile müzakere masasına oturmak ve krizin çözümü üstünde anlaşmak. Bu, ne kadar erken olursa o kadar iyi olur.

Rusya'nın Ukrayna’yı işgal edeceği haberlerine artık bakmıyorum bile, bunlardan artık o kadar çok ki bu yayınlarla ilgilenmiyoruz."

'ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR'

Lukaşenko ise "Ne bizim ne de Rusya'nın savaşa ihtiyacı var. Rusya ve Belarus'a karşı girişilen ekonomik savaş Batı'ya pahalıya mal oluyor. Rusya Belarus tatbikatları askeri ateşeler ve basının şahitliğinde şeffaf bir şekilde yapılıyor" diye konuştu.

Putin ve Lukaşenko, yarın Rus ordusuna bağlı nükleer güçlerin tatbikatını birlikte denetleyecek. İki ülkenin orduları Belarus'ta geniş kapsamlı tatbikata devam ediyor.

ABD'DEN DE AÇIKLAMA VAR 

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken' den "Rusya'nin Ukrayna'da düzmece provokasyon senaryoları yarattığını görüyoruz" açıklaması geldi.