Batılı casuslar, Rusya lideri Vladimir Putin'in kendi yarattığı kapalı dünyada kapana kısıldığına düşünüyor. Rusya liderinin hasta olduğuna dair spekülasyonlar var, ancak birçok analist onun yalnızlaştığını ve herhangi bir alternatif görüşe kapalı olduğunu düşünüyor.

‘TEK KARAR VERİCİ’

Eskiden CIA'nın Rusya operasyonlarını yöneten John Sipher, "Kremlin'in hareketlerini anlamanın zorluğu, Putin'in Moskova'daki tek karar verici olmasıdır" diye açıklıyor. Görüşleri genellikle kamuoyuna yapılan açıklamalarla açıklığa kavuşturulsa da, onlara göre nasıl hareket edeceğini bilmek zor bir istihbarat sorunudur.

MI6’nın eski lideri olan Sir John Sawers, "Rusya kadar iyi korunan bir sistemde, liderin kafasının içinde neler olup bittiği hakkında iyi bir istihbarata sahip olmak son derece zor, özellikle de kendi halkının çoğu neler olup bittiğini bilmiyorken" dedi. 

Psikoloji Profesörü Adrian Furnham, "Yalnızca belirli sayıda insanı dinlemesi ve diğer her şeyi engellemesi kendi propagandasının sonucu. Bu ona dünyaya garip bir bakış açısı kazandırıyor. Eğer o bir grubun kurbanıysa, grubun kim olduğunu bilmemiz gerektiğini düşünüyoruz" diyor.

‘KADDAFİ’NİN ÖLÜM GÖRÜNTÜLERİNE TAKINTISI VAR’

Onu gözlemleyenler, Rus liderin 1990'larda Rusya'nın algıladığı aşağılanmanın üstesinden gelme arzusunun yanı sıra Batı'nın Rusya'yı aşağıda tutmaya ve onu iktidardan uzaklaştırmaya kararlı olduğuna dair bir inançla hareket ettiğini söylüyorlar. Putin ile tanışan bir kişi, Kaddafi'nin 2011'de iktidardan uzaklaştırıldıktan sonra öldürülmesinin videolarını izleme takıntısını hatırlıyor. 

CIA direktörü William Burns'ten Putin'in zihinsel durumunu değerlendirmesi istendiğinde, "uzun yıllardır yakınma ve hırsın yanıcı bir bileşimi içinde yandığını" söyledi. ’Rusya Devlet Başkanı deli mi?’ sorusu Batı'da birçok kişinin sorduğu bir soru. Ancak birkaç uzman bunun yararlı olduğunu düşünüyor. Alanında uzman bir psikolog, Ukrayna'yı işgal etmek gibi bir kararı anlayamadığımız için, bunu yapan kişiyi "deli" olarak nitelendirdiğimizi varsaymanın bir hata olduğunu söyledi.

Başka bir kaynak, diğer liderler gibi doğrudan temasta bulunanlardan alınan okumalardır. 2014 yılında Angela Merkel'in Başkan Obama'ya Putin'in "başka bir dünyada" yaşadığını söylediği bildirildi. Bu arada Başkan Macron, geçenlerde Putin ile oturduğunda, Rus liderini önceki karşılaşmalara kıyasla "daha katı, daha izole" bulduğu bildirildi.

+

‘ZAYIFLAMIŞ PUTİN DAHA TEHLİKELİ’

Batılı bir yetkili, "Asıl soru, daha büyük bir gaddarlıkla iki katına çıkıp çıkmadığı ve kullanmaya hazır olduğu silah sistemleri açısından tırmanıp tırmanmayacağı" dedi. Kimyasal silah ve hatta taktik nükleer silah kullanabileceğine dair endişeler var. Adrian Furnham, "Endişe, korkunç bir şekilde düğmeye basarak inanılmaz derecede düşüncesizce bir şey yapmasıdır" diyor.

Batılı casuslar ve politika yapıcılar için Putin'in bugünkü niyetlerini ve zihniyetini anlamak bundan daha önemli olamazdı. Tepkisini tahmin etmek, tehlikeli bir tepkiyi tetiklemeden onu ne kadar ileri itebileceklerini bulmak için çok önemlidir. Ken Dekleva, "Putin'in benlik kavramı başarısızlığa veya zayıflığa izin vermiyor. Böyle şeylerden iğreniyor. Zayıflamış bir Putin daha tehlikeli bir Putin'dir" diyor. (BBC)