Ukrayna, Pazartesi günü Türk büyükelçisine bir Rus yük gemisi olan Sparta II'nin boğazlardan S-300 hava savunma füzesi sistemi taşıdığını ve Rusya'nın Ukrayna yakınlarındaki Novorossiysk limanına teslim ettiğini belirtmesinin ardından duruma karşı çıktı. 

Sparta II, Moskova merkezli bir firma olan Oboronlogistics tarafından işletiliyor ve en önemli hedefini Rusya Savunma Bakanlığı'nın "askeri ve özel amaçlı mallar" için nakliye taleplerinin montajı olarak nitelendiriyor. Savaşın başlangıcından bu yana ABD, şirketlere yaptırımlar uyguladı. Oboronlogistics, bir kargo zeytinyağı taşıdığını iddia ediyor.

BOĞAZLARIN HAKİMİ OLMAK TÜRKİYE ÜZERİNDE BASKI YARATIYOR

Türkiye'nin, Montrö olarak bilinen bir anlaşmanın konusu olan stratejik boğazların bekçisi olarak konumu, Rusya ve Ukrayna'dan Ankara'ya diplomatik baskının artmasına neden oldu. Türkiye her iki tarafla da siyasi ve ticari ilişkilerine devam etmeye çalışıyor. Şubat ayında Rus işgalinin ilk günlerinde Türkiye, Rus ve Ukrayna savaş gemilerinin boğazlardan geçişini yasaklamak için konferansa başvurdu. Bu, Moskova'nın Ukrayna saldırılarından hayati kayıplar yaşayan Karadeniz filosunu güçlendirmesini başarıyla engelledi.

‘SAVAŞ GEMİSİ OLARAK KAYDA GEÇSİN’

Ukrayna, tedariklerin Ukrayna'daki Rus kuvvetlerine hizmet ettiğini öne sürerek, Rus ordusuna donanım taşıyan gemileri durdurmak için Türkiye'ye ihtiyaç duyuyor. Sparta II örneğinde, Ukrayna, geminin anlaşma hükümlerinin altında bir savaş gemisi olarak düşünülmesi ve yasaklanması gerektiğini savundu.

Danışmanlık ajansı olan Bosphorus Observer'ın Başkanı Yörük Işık, Rusya'nın iş gemilerinde silah manevrası yapması "günün sonunda yasal" dedi. Ancak “siyasi irade varsa” Türkiye'nin Rusya'ya bu tür hamlelerin kabul edilemez olduğunu bildirebileceğini belirtti.

‘MONTRÖ KÖTÜYE KULLANILIYOR’

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın dünya çapındaki güvenlik işlerinden sorumlu eski direktörü Alper Coşkun, ticari gemileri yasaklamak “Yasal olarak Türkiye'ye verilen bir yetki değil” dedi. Yine de, Washington'daki Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın kıdemli bir üyesi olan Coşkun, Rusya'nın bu yöntemde ticari gemileri kullanmasının “Montrö Sözleşmesinin açık bir şekilde kötüye kullanılması” olduğunu belirtti. (Wall Street Journal)