Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), devlet destekli tarikat, cemaat ve derneklerin Tunceli’deki faaliyetlerine karşı Tunceli, Adana, Mersin, İzmir, Ankara, Bursa, İzmit ve İstanbul’da basın açıklaması yaparak “Tarikat örgütlenmelerine boyun eğmeyeceğiz” dedi. 

Cumhuriyet'in haberine göre, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan DEDEF Genel Başkan Yardımcısı Hasan Güzel, Tunceli’nin dört bir yanının HES, barajlar, orman yangınları, maden projeleri, dere ıslah ve sulama kanalı adı altında talan edildiğini belirtti. 

Güzel, “Bunlarla başaramadıkların, geçmiş yıllardan beri çok yönlü bir asimilasyon kıskacına alarak başarmak istediler. 12 Eylül’de her köye cami yapılmasının ve 94 köy boşaltmaları ile sürgünlerin hedefi oldu Dersim halkı” dedi. 

Tunceli’de dernek ve vakıf adı altında kurumlaşan bu tarikatların faaliyet sürdürdüklerini ifade eden Güzel, “Bilimin ve aydınlanmanın merkezi olması gereken Munzur Üniversitesi, bu gerici cemaat ve tarikatların cirit attığı ve kadro kaptığı bir çiftlik haline gelmiş durumda. Üniversite uzantılı kentteki cemaatler aynı zamanda birbirini beslemekte ve kollamaktadır. Bu durum asla kabul edilemez” diye konuştu. 

"SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

Tunceli halkının boyun eğmeyeceğini ve susmayacağını vurgulayan Güzel, “Kentteki ve üniversitedeki bu gerici yapılanmaların, kendi çıkarları için toplumu nasıl ateş çemberi içine attıklarını görmediğimizi ve bu duruma sessiz kalacağımızı zannetmesinler. Dersim’de devlet destekli cemaat ve tarikat örgütlenmeleri bir an önce durdurulsun” dedi.

Aynı konuya ilişkin Tunceli, Adana, Mersin, İzmir, Ankara, Bursa ve İzmit’te de açıklama yapıldı.