Haftalık corona virüs vaka sayısında her 100 bin kişide pozitifli vaka sayısı İstanbul'da 251,12, Ankara'da 107,99 İzmir'de 111,41 olurken ülkenin birçok bölgesinde de artış göstermeye devam ediyor...

Haftalık tablonun yanı sıra vaka sayılarına göre kategorilere ayrılan iller mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renkle belirtilen risk hatirasıyla tanımlanmış ve buna göre kurallar getirilmişti.

Buna göre 100 binde 509,97 ile ilk sırada Samsun bulunurken Şırnak 8,18 olarak ölçüldü. Haftalık verilere göre, en çok vakada Samsun'u Giresun, Sinop, Balıkesir ve Yalova izlerken  Şırnak, Siirt, Hakkari, Mardin ve Şanlıurfa en az vaka görülen iller oldu.

Vakaların hızla artmasında, aşılardaki gecikme en önemli neden. Aşılama başladığı dönemde yapılan plana göre bu aşamaya kadar 20 milyon aşılama yapılması öngörülmüştü. Ancak bu sayının henüz yarısına bile ulaşılamadı. Bu rakama ulaşılması için en yakın görünen tarih olarak ise 1-1.5 ay sonrası işaret ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı, bugün saat 15.30'da Beştepe'de gerçekleştirilecek. Salgınla mücadelenin de gündemler arasında olduğu toplantıdan ülke genelinde 'tam kapanma' gibi kısıtlamalara gidilmesi ihtimalinin zayıf olduğu yeni kısmi tedbirler alınabileceği belirtiliyor.

Bugün medyaya yansıyan kulis haberlere göre söz konusu olabilecek kısıtlamalar için öne çıkan iddialar şöyle:

Özellikle Karadeniz'deki iller gibi gerileme sağlanamayan merkezlerde tamamen kapatmanın gündeme gelebilir. İl giriş-çıkışlarının da kapatılması da gündemde.

İllerin hangi renkte olduğuna bakılmadan düğün, taziye, parklar gibi toplu buluşma alanlarında ilin rengine bakılmaksızın pozitif test sayılarının oranı, yoğun bakımların ve sağlık altyapısının durumu gibi kriterlere göre kısıtlama kararları alınabilecek.

Yine illerdeki vaka durumuna bağlı olarak, Nisan ayında başlayacak ramazan boyunca kafe ve restoranlara farklı saat uygulaması, hafta sonu tamamen kapatma gibi kurallar getirilebileceği belirtiliyor.

Camilerde topluca kılınacak teravih namazları ve 65 yaş üstünün toplu taşıma kullanımı gibi konularda da kısıtlamalar söz konusu olabilir.