Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 'Dindar Anayasa olmalı' sözleri tepkiyle karşılandı. Vatandaşın bazısı 'Dindar anayasaya ihtiyacımız yok' derken bazısıda ' Gelmeli, Kuranı Kerimi Allahı bilen insandan zarar gelmez' dedi.

'DİNDAR ANAYASA ŞERİATIN TÜRKİYE VERSİYONU' 

Mikrofonumuza konuşan bir vatandaş bu duruma karşı olduğunu ve asla gelmemesi gerektiğini söyledi ve ardından " Dindar anayasa kime göre neye göre ? Bütünlükçü değil, topluma uygun değil ve dindar anayasa kime hizmet ediyor veya edecek ? Türkiye'deki hangi kesime hizmet ediyor ?  O yüzden konuşulması bile bişeylerin yanlış gittiğini gösteriyor.
Bugün tutup anayasanın değişmesini konuşmak çok yanlış çünkü Türkiye'de tek bir kesim yok, çok fazla kesim var fazla düşünce çeşidi var. Her biri farklı düşünüyor. Dindar anayasa Şeriatın Türkiye versiyonu demek. O yüzden gelmemeli diyorum."

'BUNLAR DİNİ PAZARLIYOR'

"Bizim dindar anayasaya ihtiyacımız yok ki, bizim hukuka uygun anayasaya ihtiyacımız var" ifadelerini kullanan bir vatandaş herkesin dinini kendi içinde yaşaması gerektiğini söyleyerek duruma şu cümlelerle tepki gösterdi:

'Bunlar dini pazarlıyorlar, dini kendilerine merdiven aracı yapmışlar. İnsanları ayakta uyutuyolar, insanlar geçim derdinde kalkmış anayasa diyor, ne anayasası kimse değişmesini istemiyor. Biz ekmek istiyoruz, aş istiyoruz, demokrasi istiyoruz.'

'DİNDAR ANAYASA GELMELİ'

Bir vatandaş ise  Anayasa'nın değişlmesinden bir sıkıntı olmadığını ve 'dindar anayasa'nın gelmesi gerektiğini belirtti ve 'Dindar bir anayasa gelmesinden yanayım, sonuçta dinini bilen insanlar kötülük gelmez, Kuranı Kerimin, Allahın yolunda giden insanlardan zarar gelmez. Ama tbai ki hakkıyla yaparsa görevini. Değiştirilebilir yani anayasa' ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin diğer düşünceler ise şu şekilde:

"Yapmak istedikleri şey tamammen dini kullanmak, sömürmek. Bu halk böyle devam ederse gelir zaten." 

"Baştakilere kalırsa dindar anayasa gelir ama inşallah cumhuriyete güveniyorum, türkiyeye güveniyorum dindar anayasayı getirmeyeceklerdir."

"Dindar anayasa olmamalı, gerek yok. Mevcut anayasamız yeterli belki bir iki madde değişikliği yapabilirler ama onun dışında dindar anayasa olmamalı tabi"

"Türkiye'nin laik olması Türkiye Cumhuriyetinin temellerinden biridir. İsmail Kahraman'ın 'dindar anayasa' sözleri bu temelleri yıkan bir sözdür ve be buna tamamen karşıyım. Ayrıca dindar anayasayla şeriatçi anayasa arasında çok bir fark yok, bundan bir adım sonrası şeriat daha sonrası da talibana kadar gidiyor." 

POLEMİKHABER.COM / AYŞE NUR BAŞOL