İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ile eşi Nigen Hanım, her ay milletin enflasyonunu ölçüyor. Ay sonunda aynı market ve pazardan aynı ürünleri alarak haneye yansıyan enflasyonu belirleyen çift, TÜİK'in açıkladığı rakamları da test ediyor. Ümit Dikbayır hem hayatını ve siyasete yönelmesini, hem de eşiyle yaptığı market pazar dedektifliğini Sözcü'den Deniz Ayhan'a anlattı.

ENFLASYONU ÖLÇÜYORUZ

İğne değil yumurta:

* Evdeyken eşimle özellikle marketlerdeki fiyatların yüksek oluşu ve her ay gelen zamları konuşurduk. Farklı bir şey yapalım diye düşündük. Bu fikrimizi, milletin enflasyonu şeklinde projelendirdik. 

* Artık her ay eşimle birlikte pazar ve market alışverişine çıkıyoruz. Dört kişilik bir ailenin bir haftalık temel ihtiyaçlarından oluşan listemiz var. 

* Her ay aynı market ve pazara gidiyoruz. Bir önceki ay aldıklarımızın aynısını alıp fiyat farkını belirleyerek gerçek enflasyonu ölçüyoruz. 

* TÜİK'in yaptığı gibi dikiş iğnesinin fiyatıyla değil, ekmeğin yumurtanın yoğurdun fiyatıyla milletin enflasyonunu ölçüyoruz. 

Bir dokun bin ah işit:

* Pazarda, markette her şeyden önce insanların hayat pahalılığından ne kadar şikayetçi olduğunu yaşayarak görüyoruz. 

* Bir dokun bir, bin ah işit misali gerçekler göz önünde. Son alışverişimizde pazar esnafı olan bir kardeşim beş lira ile bir lirayı yan yana tuttu. Bunların ikisi de artık aynı dedi. Türk lirasının değer kaybı hemen hissediliyor. 

* Vatandaşımız hem kendi dertlerini anlatıyor, hem yıllardır müşterisi olan insanların yaşadıklarını dile getiriyor. 

* Milletimiz her şeyin farkında.

MİLLETTEN KOPUKLAR

İlk soru:

* Markette, pazarda dolaşırken dikkatimi en çok çeken şeylerden biri vatandaşın siyasetçiye yönelik tavrı. Milletvekili olduğumu duyunca şaşırıyorlar, ilk soruları da "seçim mi var" oluyor. 

* Siyasiler vatandaştan o kadar kopmuş ki seçimden seçime halkın yanında uğruyorlar. Seçildikten sonra yüzlerini görmediği milletvekilleri var. 

* Hangi partiden olursa olsun, konuştuğumuz herkes bize teşekkür ediyor. 

* İktidar, ekonominin durumunu pandemiye bağlıyor ama sokakta gördüğümüz alım gücünün düşmesinin sebebi salgın değil, kötü ekonomi yönetimi.

BEBEK MAMASI FİYATLARI 1 AYDA 10 LİRA ARTTI 

Nigar Dikbayır etiketleri tek tek not ediyor. Şaşkınlığını gizleyemeyen Nigar Hanım, "Listemize bebeği olan ailelerin enflasyonundan ne kadar etkilendiğini anlamak için bebek mamasını da koyduk. Fiyatı en hızlı artan ürünlerden biri bebek maması. Bir ayda 10 lira arttı" dedi.

EŞİM EN BÜYÜK DESTEKÇİM

Ümit Dikbayır Sakarya Hendek doğumlu. "Küçük yaşta anne, babamı kaybettiğim için hayata erken atıldım" diyen Dikbayır kişisel hikayesini şöyle anlatıyor. 

MHP KÖKENLİ:

* 48 yıllık aile firmamızda çalıştım. Ve zamanla işlerimizi büyüttüm. Gençliğimizde arkadaşlarımla Hendek'teki Ülkü Ocağı şubesinde çalışmalar yaptık. 

* Ardından MHP'de ilçe başkanlığı ve il başkanlıkları görevleri yürüttüm. 2016'da MHP'deki kurultay sürecinden beri sayın Meral Akşener'le birlikte mücadeleye giriştik. 

* Ardından İYİ Parti'nin kuruluşuna giden yolculuk başladı. Bugün de mücadelemizin tacı İYİ Parti'de Sakarya Milletvekilliği ve Mali İşler Başkanlığı görevini yürütüyorum. 

KÖY KÖY DOLAŞTI:

* Her zaman en büyük destekçim eşim oldu. 24 Haziran seçimleri sürecinde benimle beraber bazen de tek başına ilçe ilçe, köy köy dolaştı. 

* Seçim günü, köylerimizdeki oy kullanmak isteyen yaşlılarımızı, engellilerimizi tek tek kendisi taşıdı. 

* Hafta sonları Sakarya'ya gidiyorum. Birbirimize bağlıyız ve işlerim ne kadar yoğun olursa olsun birbirimizi ihmal etmeyiz. 

* İki kızımız var. En büyük motivasyonlarımdan biri, onların mutlu ve huzurlu bir geleceğe sahip olabilmesi.

MARMARA DEPREMİNE SAKARYA'DA YAKALANDIK, KARDEŞİM ENKAZDAN ÇIKTI

Dikbayır ailesi, 17 Ağustos 1999'da yaşanan deprem felaketine Sakarya'daki evlerinde yakalandı. 

Ümit Dikbayır o günleri şöyle anlatıyor;

* Ailem ve benim için büyük bir tramvaydı. Herkes gibi sevdiklerimin başına bir şey gelmesinden çok korktum. Kız kardeşimi enkaz altından çıkardık ama onu aradığımız sürede neler yaşadığımı hayatım boyunca unutmayacağım. 

NİGAR HAMİLEYDİ:

* Bir süre mahallede kurulan çadırlarda yaşadık. Eşim Nigar da o dönemde küçük kızıma hamileydi. Hepimiz için yıpratıcı bir süreçti. Yıllardır aynı mahallede olduğumuz için komşularımızla yardımlaşma içinde o günleri çok zor bir şekilde atlattık.